Skip to main content

Müllerszék (Kistelek – Széktó)

Érték bemutatása:

A Balástyához és Kistelekhez tartozó 84 ha-os védett terület legértékesebb részei a szikes tó, a semlyékek és a vizenyős rétek. Ezek az élőhelyek változatos madárvilágnak nyújtanak kedvező életfeltételt. A terület szépségét, madárvilágát épített toronyból csodálhatjuk.

Érték indoklása:

A tó a Duna-Tisza közi szikes tavak láncolatának egyik jellegzetes képviselője. A környék vízrendezése után talajvízszintje lesüllyedt, ezért nyár derekára rendszerint kiszárad, csak az ÉNY-i végében marad víz. Csapadékos ősszel és tavasszal újra kialakul az összefüggő vízfelület. A tó maximális vízmélysége 0,9 méter, a közepén egy horogszerűen benyúló félsziget egy védett öblöt képez. Jellegzetesek a délkeleti rész szikpadkái is. A szikes vízben kora tavasztól elszaporodó növények és állatok jelentős táplálékot nyújtanak a vízimadaraknak. Számuk az őszi, tavaszi madárvonuláskor a legnagyobb. Népes a fészkelő madarak száma is, főképp a sziki madarak lelnek itt otthonra. A Müller-széken összesen 58 fészkelő, 68 átvonuló, kóborló, 10 téli vendég és 16 ritka vendég madárfaj előfordulását sikerült eddig kimutatni. A fészkelő fajok közül legértékesebbek a gulipán (Recurvirostra avosetta), a gólyatöcs (Himantopus himantopus), a nagy goda (Limosa limosa), a kisvöcsök (Tachybaptus ruficollis) és a széki lile (Charadrius alexandrinus). A növények közül figyelemre méltóak a terület délkeleti harmadán uralkodó sovány csenkesz és a sziki mészpázsit, a középső részen jelentős a sziki káka , az észak-nyugati harmadban pedig a nád. A természeti érték mint bemutató terület a biológiai képzésben jól szolgálja az oktatást és a kutatást.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Kisteleki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Természet

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Marián, M. –szerk.– (1980): A Dél-Alföld madárvilága.– Szeged; http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/piros_pont_takaritott_a_nemzeti_park_balastyan/2104460/ http://csongrad-megye.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=1&limitstart=3

Müllerszék (Kistelek – Széktó) 1kép
Müllerszék (Kistelek – Széktó) 2kép
X