Skip to main content

Móricz Ágnes közösség- és művelődésszervező tevékenysége

Érték bemutatása:

Móricz Ágnes 1952-ben született Szentesen. 1981-től nyugdíjba vonulásáig tevékenykedett Apátfalván, először a József Attila Művelődési Ház igazgatójaként, majd a Dózsa György Általános Művelődési Központ Művelődésszervezője és Intézményegység vezetője volt. Főbb tevékenységi körei: Apátfalva község kulturális tevékenységének szervezése, a település tradicionális múltjának kutatása, gyermek, ifjúsági és felnőtt amatőr művészi csoportok munkájának irányítása, szabadidős, prevenciós programok szervezése, lebonyolítása, felnőttképzés szervezése. Munkájához tartozott még: a Szigetház, erdei iskola irányítása, szakmai programok kidolgozása, szervezése, lebonyolítása.
A település belföldi és külföldi kapcsolatainak kiépítése segítése, fesztiválok, találkozók szervezése, közös projekt lebonyolítása. A falusi turizmus lehetőségeinek feltárása, szakmai, infrastrukturális falufejlesztő projektek írása, a nyertes pályázatok lebonyolítása, helyi könyvek, kiadványok szerkesztése. 1997-től a Pátfalváért Egyesület elnöke és ezt a tevékenységet még ma is nagy szeretettel és elhivatottsággal végzi. „A virágos Apátfalva mozgalom” elindítója, amely sikeres kezdeményezés volt a községben, ma már hagyománnyá nőtte ki magát. Mindenkor szívesen részt vett és jelenleg is részt vesz a község „kulturális” életének szervezésében, máig kérnek tőle sokan tanácsot egy-egy program megszervezéséhez. Ő mindig segítőkész és őszintén elmondja a véleményét. Nagyon sokat beszélget az emberekkel, szociális érzékenységgel elfogadja a másságot, megértő másokkal szemben. Elfogadja mások pozitív értékeit. Mindig fontosnak tartotta kapcsolatainak kiépítését és ügyelt arra is, hogy ezek a község javát is szolgálják.
A népzene, a néptánc a népművészet és a népi hagyományőrzés iránt lelkesedett, művészeti értékei ebben teljesedtek ki a legjobban. 2002-ben Bessenyei György-díjat és 2012-ben pedig az Apátfalva Község Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának Nemzetiségi Díját vehette át. Munkásságára jellemző, hogy mindent szívvel-lélekkel és nagy hittel csinál. Amit elkezd, azt be is fejezi és tartja mindenkiben a lelket. Ha kell, mindent megmozdít, mindenkit felkeres, aki az ügyben segíteni tud. Számos könyve közül a Szigeti György féle könyv volt a legnagyobb „falat”. Ha kellett rendezett, ha kellett interjút adott, ha kellett táncos ruhát varrt. A paraszti kemence közös megépítése és újjáépítése, az abban való sütés és főzés, a népi játékok, a parasztolimpia, a néprajzi gyűjtő utak megszervezése mind az ő munkáját dicséri. Ápolja Terike néni hagyatékát, Kardos István és Pistus tanár bácsi emlékét. A sok év alatt mindig egy szempont vezette: „Csak tiszta forrásból” és ehhez igazodik a mai napig is.

Érték indoklása:

Móricz Ágnes a Pátfalváért Egyesület elnöke évtizedek óta összetartja a "kis csapatot". Az Eszterlánc Házban ő rendezte be a tisztaszobát az összegyűjtött anyagokból, a régi tárgyak gyűjtésében is fontos szerepe volt. Hagyományőrző és ápoló, átadja tudását és megőrzi azt az utókor számára. Évtizedeken keresztül szerkesztette a Pátfalvi Szó helyi lapot, amiben mindig kiemelten foglalkozott a helyi hagyományokkal, a művészeti csoportok munkájának népszerűsítésével. Több könyv, kiadvány szerkesztése, megírása is fűződik nevéhez, legjelentősebbek, a Bíbic-könyvek nyolc kötete, a Szigeti György gyűjtését tartalmazó könyv és Az összefogás története című könyv, mely 1997-2017-ig írja le a Pátfalváért Egyesület és ezen keresztül az egyesület elnökének a tevékenységét.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Az összefogás története c. könyv, a Csongrád Megyei Hírlap, a Délvilág számai, Pátfalvi Szó, Pátfalvi Szókimondó

Móricz Ágnes közösség- és művelődésszervező tevékenysége 1kép
X