Skip to main content

Molnárfecske kolónia Makón

Érték bemutatása:

Itt több száz sárból rakott fészek sorakozik: Magyarország és Közép-Európa második legnagyobb molnárfecske-telepe. Számuk az élőhelyek szűkülése, az életfeltételek romlása, és az időjárási szélsőségek miatt állandóan csökken. A fecskék egy szezonban kétszer-háromszor is költenek, egyszerre öt-hét fiókát. Rendkívül hasznosak, főleg a levegőben repkedő rovarokkal táplálkoznak. A molnárfecskék zárt fészküket sárból rakják, fiókáik a kirepülésig láthatatlanok. Áprilistól szeptemberig tartózkodnak nálunk, ősztől tavaszig Közép- és Dél-Afrikában telelnek. A Bérpalota párkánya alatt 4-500 fecskepár évente általában három fészekalja fiókát nevel, ez szeptemberre több ezer fiókát jelent, az általuk termelt guanó tetemes mennyiség, ami miatt évről-évre fellángol a fecskeháború a fecskeármádia védelmezői és ádáz ellenfelei között.

Érték indoklása:

A makói molnárfecskék a város szívében telepedtek meg, a jellegzetesen háromszögletű Széchenyi és Csanád vezér terek találkozásánál szigetként álló neobarokk Bérpalota első emeleti erkélysora alatt.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Épített

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): -

Molnárfecske kolónia Makón 1kép
X