Skip to main content

Mindszent Városi Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

Érték bemutatása:

Gyűjtőkedvű mindszentiek Helytörténeti- régészeti- és néprajzi tárgyi gyűjtést többen is végeztek és végeznek még ma is a településen. Gazdag magángyűjtemények keletkeztek. Ismert egy régészeti leletgyűjtemény az egyik magánháznál, amely díszére válna a városnak, ha a múzeumba kerülne. Érdekessége, hogy a gyűjtő szisztematikusan bejárta a város határát, rengeteg szórványleletet talált a legrégebbi korokból is. A polgárházból „városi múzeum” A település népéletének tárgyi-, szellemi értékeit, emlékeit Kasznár Tóth Emma pedagógus és Marton Istvánné kezdte „hivatalosan” gyűjteni, több évtizeden keresztül. Ezt folytatta Demeter Lajosné tanítónő, aki elkészítette az első kiállítást, Ő hozta létre tulajdonképpen a mindszenti közgyűjteményt, amelyet Benák Katalin könyvtáros fejlesztett tovább. Az összegyűlt nagy mennyiségű néprajzi tárgy és helytörténeti dokumentum tárolásához, esetleges bemutatásához épületet vásárolt a község 1978-ban, melyben elhelyezték a gazdag anyagot. A jellegzetes téglával díszített polgárház kedvenc helye a városi civil közösségeknek.
A nagy udvarán felépített, nyitott oldalú pajtában tartják rendezvényeiket. A pajta melletti kemencét is gyakran használják a jó idő beálltával. Ugyancsak az udvaron helyezte el Kovács Ildikó néprajzkutató, művelődési központ-vezető a látogatók által is megtekinthető „látvány raktárt”, amelyben a gyönyörű népi kerámiagyűjtemény mellett sok más néprajzi tárgy, használati eszköz látható, amelyek nem fértek bele a jelenlegi kiállításokba. Az udvar másik értékes építménye az „életös ház” (hombár), amit eredeti helyéről egészben és épen hozták be teherautón mostani helyére. A lakosság által városi múzeumnak nevezett néprajzi és helytörténeti gyűjteményházban jelenleg a halászat eszközeit, tárgyait, régi halászok fotóit láthatjuk állandó kiállításban. Kiállítottuk egy mindszenti kubikos tárgyait, szerszámait, a talicskától a tarhonyás zacskóig. A világítóeszközök kiállítása egy teljes tárlót foglal el. Régészeti kiállítást rendeztünk be a településen talált neolitikumi, rézkori, bronzkori, vaskori, népvándorlás kori és a magyar honfoglalás szórványleleteiből.
Mindszenten eddig csak egy régészeti ásatást végeztek. Dr. Trogmayer Ottó tárt fel egy híressé vált bronzkori temetőrészletet a központi óvoda telkén, 1976-ban. Ebből a régészeti leletanyagból a leletek rajzait állítottuk ki. Szép tárgyakat láthatnak a látogatók a honfoglalás idejéből. A városi helytörténeti és néprajzi gyűjtemény a helyi művelődési központ szerves része. Programjaikba rendszeresen beépítik, mint közösségi helyszínt. Önálló munkatársa nincs, látogatni előzetes bejelentés után lehet.

Járás: Hódmezővásárhelyi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Mindszent

Irányítószám: 6630

Érték szakterülte kategória: Kultúra

Mindszent Városi Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény 1kép
Mindszent Városi Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény 2kép
Mindszent Városi Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény 3kép
Mindszent Városi Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény 4kép
X