Skip to main content

Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől

Érték bemutatása:

A legvalószínűbb magyarázat szerint a Szent Sírhoz igyekvő zarándokok egy Accon (Akka, Acca) nevű szentföldi kikötőbe érkeztek. Innen gyalog vagy szamárháton tették meg az utat Jeruzsálemig. Accon mai neve Acre. Acre és Jeruzsálem légvonalban 130, szárazföldön, sivatagos területen 150-200 kilométer lehet. Valószínű, hogy a fáradt zarándokok a rekkenő hőségben gyalogolva mondogathatták, hogy „messze van, mint Accon Jeruzsálemhez.” Az Accon és a Makó nevek összecsengéséből, félrehallásból alakult ki a magyar változata ennek a mondásnak.

Érték indoklása:

A „Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől” az egyik legrégibb és legismertebb közmondás, amely városunkhoz kapcsolódik, noha Vajay Szabolcs történész szerint egy félreértésen alapul. A szólás, amelynek magyarázatára többféle elmélet is van, eredetileg a keresztes hadjáratokkal függ össze.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Makó néprajza. Szerk. Tóth Ferenc. – Makó, 2003. – Makó monográfiája, 3.

Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől 1kép
X