Skip to main content

Maros-menti Konstantinápoly

Érték bemutatása:

József Attila Espersit Jánosnak írta 1926. VIII. 10-én: „régen voltam a marosmenti Konstantinápolyban, hogy tényleges honvágyam van utána”. A makói múzeum irodalomtörténeti gyűjteményében kiemelt helyet képviselnek a költő kéziratai. 1920–1923 között a makói gimnázium diákja, költői szárnypróbálgatásai helyszíne volt a város. Espersit János és barátai, valamint a gimnázium tanárai ismertették meg vele Ady Endre költészetét, szerezték meg Juhász Gyula barátságát, és itt szerkesztette első verseskötetét a Szépség koldusát 1922-ben. A múzeum gyűjteményében 165 dokumentum köthető a költőhöz.

Érték indoklása:

A 15 éves korában a városba érkező fiatalember egy hagymatermesztéssel, élénk hagymakereskedéssel foglalkozó, sokszínű irodalmi hagyományokkal rendelkező közeget talál, amelynek alapján a Kelet fővárosának érzi Makót.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Tóth Ferenc: „Az otthonom pedig hát ott, Makón van”: József Attila makói évei. Makó. 2005.

X