Skip to main content

Marhapörkölt

Érték bemutatása:

A pörkölt első leírását Szemacsien közölte a Kr. előtti II. században, amikor leírja a hunok áldozati ételét a “keng”-et. Leírása szabad fordításban így hangzik: “Végy tüzesre hevített öntöttvas vagy bronz üstöt, és amikor az olyan forró, hogy a belecsepegtetett olaj azonnal gőzzé válik, dobjad bele a zsírjával együtt fölaprított disznóhúst vagy a faggyújával együtt apróra vágott birka húsát apróra vágott hagymával. Amikor ezt beledobjuk a forró üstbe, a nagy hő hatására hirtelen kiolvadó zsír vagy faggyú megpörköli a hagymát és a húst”. Településünkön a szarvasmarha pörkölt az elterjedt a pörköltek közül. Hús hozzávalóként leginkább a lábszárat használják.Receptet nem közlünk, mert mindenki saját receptjére „esküszik” és azt titokként kezeli.Ami különleges településünkön, hogy maga a marhapörkölt főzés a legelterjedtebb a férfiak között.Lakodalmak, családi és települési rendezvények ünnep gasztronómiai fogása, többször tartottunk már versenyt is főzési technikájából.

Érték indoklása:

Sokan el is sajátították a főzés technikáját, és a településünk mérvadó ételkülönlegességéről van szó.

Járás: Szegedi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 63/2014 (V.29.) Kt.

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Sándorfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Sándorfalva

Irányítószám: 6762

Érték szakterülte kategória: Turisztika

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://sandorfalva.hu

Marhapörkölt 1kép
X