Marhapörkölt
Érték bemutatása:
A pörkölt első leírását Szemacsien közölte a Kr. előtti II. században, amikor leírja a hunok áldozati ételét a „keng”-et. Leírása szabad fordításban így hangzik: „Végy tüzesre hevített öntöttvas vagy bronz üstöt, és amikor az olyan forró, hogy a belecsepegtetett olaj azonnal gőzzé válik, dobjad bele a zsírjával együtt fölaprított disznóhúst vagy a faggyújával együtt apróra vágott birka húsát apróra vágott hagymával. Amikor ezt beledobjuk a forró üstbe, a nagy hő hatására hirtelen kiolvadó zsír vagy faggyú megpörköli a hagymát és a húst”. Településünkön a szarvasmarha pörkölt az elterjedt a pörköltek közül. Hús hozzávalóként leginkább a lábszárat használják.Receptet nem közlünk, mert mindenki saját receptjére „esküszik” és azt titokként kezeli.Ami különleges településünkön, hogy maga a marhapörkölt főzés a legelterjedtebb a férfiak között.Lakodalmak, családi és települési rendezvények ünnep gasztronómiai fogása, többször tartottunk már versenyt is főzési technikájából.
Érték indoklása:
Sokan el is sajátították a főzés technikáját, és a településünk mérvadó ételkülönlegességéről van szó.Járás: Szegedi járás
Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 63/2014 (V.29.) Kt.A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Sándorfalvi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: SándorfalvaIrányítószám: 6762Érték szakterülte kategória: Turisztika
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://sandorfalva.hu