Skip to main content

Makói babafák

Érték bemutatása:

Makó közterületein a babafaprogram keretében évente elültetésre kerül annyi díszfa, amennyi gyermek születik az adott évben. A fák ültetése a Városfásítási terv alapján történik a város valamennyi körzetében. A nagyobb közterületi zöldfelületeken úgynevezett babafaparkok lettek kialakítva. A programnak köszönhetően játszóterek fásítása, újabb beépítésű utcákban fasorok telepítése valósulhatott meg. A veszélyessé váló idős fák cseréje is ennek a programnak köszönhetően történik.
2000 óta több mint 3500 db facsemete került telepítésre. Ezek a fásszárú növények nagyban hozzájárulnak Makó arculatának megújulásához, a korszerű növényalkalmazás népszerűsítéséhez. A szűk utcákban oszlopos koronaformájú, a villanyvezetékek alatti területeken pedig gömbkoronás fák vannak telepítve, míg a parkokban, játszótereken nagyobb méretű, terebélyes habitusú fák kerültek elültetésre. A levegő tisztasága és az élhető természeti környezet kialakítása miatt fontos a fásítási program folyamatos megvalósítása. A jelenlegi fásítás jelentősége környezetvédelmi szempontból rendkívül nagy az éghajlati viszonyok kedvezőtlen változásai miatt.

Érték indoklása:

A babafaprogram célja, hogy a kisgyermekes szülők és az újonnan született gyermekek kötődését a városhoz erősítse. Az első babafák tulajdonosai már nagykorúak. A fákról való gondoskodás, az időről-időre történő látogatás, fejlődésük nyomon követése lehetőséget teremt a környezetért való felelősség és a városunkhoz való kötődés kialakulására. A fiatalok nevelését jelképező fák a település egész lakosságának egészségét, jólétét, örömét szolgálják.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Természet

Makói babafák 1kép
X