Skip to main content

Makó város építészeti öröksége grafikákon, évenkénti falinaptáron

Érték bemutatása:

Karsai Ildikó grafikusművész több egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait, amelyeket szakmai zsűrik jutalmaztak. Művésztelepek tagja, a Natura Művésztelep vezetője. Tagja Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE). Az 1990-es évektől Makó város arculatának megjelentetésében is szerepet vállalt. Logókat, meghívókat stb. tervezett. 1999-től készíti Makó építészeti emlékeit bemutató grafikáit, amelyek méltóképpen ismertetik a város építészeti múltját, megörökítik feledésbe menő értékeit.
Falinaptárorozata országosan is ritkaságnak tekintető. A makói otthonokba varázsolja, igényes és művészei kivitelezésben a város épített örökségét. A színes ceruzarajzok az alábbi tematikában készültek: Ablakok (1999), Házak (2000), Kapuk (2001), Erkélyek (2002), Tornyok (2003), Oszlopok (2004), Világítóablakok (2005), Épületdíszek (2006), Évszámok (2007). A naptárak anyagának egy része könyvformában is megjelent 2012-ban Makó a Maros-parti Konstantinápoly.

Érték indoklása:

Makó város számára kiemelt fontosságú, hogy megőrizze építészeti örökségét, annak egyedi sajátosságait. Népi és a középítkezések esetében is leletmentésnek tekinthető Karsai Ildikó által végzett igényes, művészeti tevékenység. Külön értéke, hogy színes ceruzarajzai a falinaptár sorozatnak köszönhetően számtalan makói otthon dísze lett.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/muveszetek/karsai-ildiko-a-vizualis-kultura-muveloje

Makó város építészeti öröksége grafikákon, évenkénti falinaptáron 1kép
X