Skip to main content

Lovasnap Apátfalván

Érték bemutatása:

Az apátfalvi Lovasnap mindig a Falunap, a Szent Anna Napok (július 26. Szent Anna) keretében került megrendezésre. A falunap utolsó napján vasárnap volt mindig is a „lovasok napja” 22 év óta. 1996-2007-ig az önkormányzat szponzorálta a versenyt. Meghívott hivatásos hajtók versengtek, pénzdíj is volt a jutalmuk. A falusiak nagyon szerették a lóversenyt. Az önkormányzat anyagi gondjai miatt 2007-ben volt az utolsó hivatalos verseny, 2008 tavaszán úgy nézett ki, hogy apátfalvi lovasnapok megrendezése veszélybe került. A lovak szeretete ösztönzött abban, hogy ne hagyjam abbamaradni ezen hagyományt és az emberek összetartásában bízva kerestem a támogatást a megvalósításhoz, bár sokszor csak rosszindulat fogadott. Kevesen hittek benne, hogy önerőből is meg tud maradni ez a rendezvény. A lószerető és ezt a kezdeményezést támogató emberekkel való beszélgetések során rengeteg ötletet kaptam arra, hogy hogyan lehetne minél színvonalasabban megrendezni egy hátas ügyességi és gumiskocsi versenyt a faluban lakó lovas embereknek. A lovasok támogatásával sikerült a díjakra és az ebédre való összeg összegyűjtése. Mindent a lovasok álltak, ki mit tudott, azt adott, volt, aki hússal szállt be, volt aki zabot adott, vagy pénzt.
A versenypálya akadályait Szalamia János készítette el, amelyeket azóta is használunk. Büszkén mondhatom, hogy a pályaszemélyzetünk minimális változáson esett át az évek alatt, és az ő munkájuknak köszönhetően évről évre gördülékenyebben zajlanak a versenyeink. Az első verseny sikerének köszönhetően egyre több segítő kézre találtunk. Köszönhetően annak, hogy az emberek jó hírét vitték a rendezvénynek minden évben növekedett a versenyzők és a nézők száma, akik egyre messzebbről érkeztek és napsütésben, olykor szakadó esőben is kitartottak. A környék egyik kedvelt lóversenye lett. Persze ehhez kellett, hogy én tartsam a kapcsolatot, más falvak lovasaival. Mi, Apátfalviak is mentünk lábon a fogatokkal, át Palotára, Kövegyre, Makóra, Királyhegyesre versenyezni. 2015-től az önkormányzat jelentős összeggel támogatja a lovasnapot. Ad közmunkásokat, eszközöket, hangosítást. Sok a támogató, széles alakossági érdeklődés. 2017-ben, a XXII. Apátfavi Lovasnapon megint hivatalos versenyt tudtunk rendezni. Benne volt a hivatalos rendezvénynaptárban. Versenybíróval, pályaépítőkkel, hivatalos rendezéssel. SZLV-s verseny, de volt gumiskocsis verseny is. Karüsszel.

Érték indoklása:

A lovasnap egy 22 éve megrendezésre kerülő program. A lovasok ünnepe. Ilyenkor, akinek lova van, és aki szereti a lovakat mozdul. Együtt vagyunk, erősíti az összetartozást. Közösen készülünk, szervezkedünk, és mindenki, akit érdekelnek a lovak Csanádpalotáról, Makóról, Kövegyről ide jön. Nagyon kedvesen vendégül látunk mindenkit, azt akarjuk jól érezzék magukat. A falu lakosságát is érdekli a lóverseny, rengetegen jönnek ki a töltéshez.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Sport

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Pátfalvi Szókimondó 2001. január 5. oldal, 2002. szeptember 3. oldal

Lovasnap Apátfalván 1kép
Lovasnap Apátfalván 2kép
Lovasnap Apátfalván 3kép
Lovasnap Apátfalván 4kép
X