Skip to main content

Lódri szikestó

Érték bemutatása:

A Zákányi-medence talán a legnagyobb viszonylag érintetlen homokvonulat Csongrád megyében. A homokhátak közötti semlyékek (időszakosan vízzel borított területek) és szikes tavak vadvizeit csatornák vezetik le. Legjelentősebb a Domaszéki főcsatorna, amely áthalad az ex-lege védett Lódri-tavon.

A szikes medence legmélyebb részein – pl. az ún. Lódri-tó (mocsár) – tavasszal megmarad a víz, s ilyenkor vonuló madarak csapatai lepik el a környéket. A nyár végéig sok védett madár számára biztosít táplálékot (bíbic, piroslábú cankó, bölömbika, rétihéja, vörös vércse, stb.), környezetében számos növényritkaság is található (mocsári kosbor, hússzínű ujjas kosbor, poloskaszagú kosbor, szibériai nőszirom, kornistárnics, fehér zászpa stb.).

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: Zákányszék tájképi értékeit döntően a vízállásos, nádas, gyepes, potenciális természeti területek adják. Ezeken a területeken feltétlenül ragaszkodni kell a meglévő művelési ágakhoz és természetkímélő gazdálkodáshoz, hogy a megfelelő zsilipezés kialakításával a tavaszi vadvizek visszatarthatók legyenek az egykori szikes tavak medrében. A homokháti kistérség kiszámítható és fenntartható fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy a felszíni vízkészletek megtartásán túlmutatóan további hasznosítható vízkészletek (Tisza folyó) kerüljenek a célterületre (Lódri nyomásközpont szivattyútelep és a Széksósi-főcsatorna közötti csővezeték kiépítése).
A Lódri-tó mint természeti érték, fontos a mai és a jövő nemzedék természetvédelmi tudatának megőrzése, fejlesztése szempontjából is, hogy a területet később se vegyék igénybe szántóföldi művelésbe vagy legeltetésre, s hogy a csökkenő létszámú védett állat- és növény populáció ne csak megmaradjon, hanem szaporodjon.
A Lódri-tó mint turisztikai látnivaló is fejleszthető, tanösvények, bemutató táblák kihelyezésével, a jelenlegi tájhasználat megőrzését figyelembe véve. A terület része a Móra-túra útvonalának, és a déli Kék-túra is a közelében halad el.Bíbic, piroslábú cankó, nagy goda, vörös vércse, fácán, fogoly, őz, róka, mezei nyúl, ölyv, vörös-hasú unka, zöld varangy, barna ásóbéka, leveli béka, tavi béka, pettyes gőte, fürge gyík, mocsári teknős, vizi sikló. Hússzínű ujjaskosbor, szibériai nőszirom, poloszka szagú kosbor, kornis tárnics, imola búglyos szegfű, fátyolos nőszirom, mocsári kosbor, pompás kosbor, szürkés ördögszem, árvalányhaj.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Zákányszék

Irányítószám: 6787

Érték szakterülte kategória: Természet

Lódri szikestó 1kép
Lódri szikestó 2kép
Lódri szikestó 3kép
X