Skip to main content

Langó Hagyományőrző Ház

Érték bemutatása:

„A Langó Hagyományőrző Ház több mint 100 éve épült, dédapám, Langó Mátyás építette. A polgári jelleget követő nagygazda házat jellegzetes pátfalvi kékre meszelték régen, és most, a felújításkor is. A ház Apátfalva központjában, a Kossuth utcában áll. Az utcafront három részre tagolódik: első a lakórész, ahol két ablak található, mellette két vakablak a magtár részt takarja, majd a nagykapu után az ismét kétablakos kisszoba helyezkedik el. Az udvarra a száraz bejárati kapun keresztül jutunk, amely nagykapu és kiskapu részre van osztva, kívül rászögezett díszítéssel. A kapu felett színes üvegablak, a kapu kívül-belül mázolva. Az udvarban szőlőlugas, köcsögfa, alsó konyha, kotárka, tároló színek. A szárazkapu lakóház felőli részén a magtár található, aminek a padlásrészét is terménytárolásra használták.
A magtár alatt pince van. A kapu másik oldalán a kisszoba helyezkedik el. A lakórész felőli kiskapun a ház folyosójára (gangjára), onnan a tisztakonyhába jutunk. Innen balra az utcai szoba polgári jellegű berendezéssel (1935-40-es évekbeli bútorok), jobbra a hátsó szoba, amiben a paraszti tisztaszoba elevenedik meg. A díszes párnákkal vetett ágy, a suglót (sublót), a szentképek, a búbos kemence, a sarokpad, a gondolkodószék, a bölcső, a festett fogas, a petróleumlámpa, a házi áldás, a Mária-szobor visszavezet dédapám, Langó Mátyás világába.
A folytatásban az alsókonyha csatlakozik a lakórészhez, itt találhatók a kenyérsütés eszközei és a kemence is. Az alsókonyhából nyílik a kamra, melyet ráccsal választottak el a padlásfeljárótól. A féltetős hátsó rész a gazdasági szerszámokat, kocsikat tárolja. Az udvaron régi vetőgépek idézik a múltat. A ház minden része kiállításként szolgál. A többgenerációs házat az apátfalviaknak és a falunkba látogatóknak is szívesen bemutatjuk.” Langó Imre és családja

Érték indoklása:

Fontosnak tartjuk, hogy az összegyűjtött emlékanyag, amit a falu lakossága segítségével sikerült összeszedni, megmaradjon a következő nemzedékeknek is, hiszen a sok szép tárgyon kívül ebben a házban az emberi összefogás ereje is benne van, és ez bizony nagy érték az Apátfalván élőknek és az idelátogató vendégeknek is. Fontos, hogy a múltunk emlékanyaga itt helyben is megtekinthető legyen.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Épített

Langó Hagyományőrző Ház 1kép
Langó Hagyományőrző Ház 2kép
Langó Hagyományőrző Ház 3kép
Langó Hagyományőrző Ház 4kép
Langó Hagyományőrző Ház 5kép
X