Skip to main content

Lakodalmi torták, násznagytorták

Érték bemutatása:

Az 1950-es évekig bélest vittek a vendégek a lakodalomba. A béles apátfalvi specialitás, zsíros gyúrt tésztából készült, diós, mákos, fügés, almás töltelékkel. Kerek tepsiben sütötték, vastagon porcukorral volt a teteje megszórva. A lakodalmas házaknál a meleg „túrúsbéles”volt a vendégfogadó. A bélest csak rombusz alakúra szabadott felvágni, mindenki így csinálta. A lakodalomba párszárítón vitték, ami szép hímzett vasalt terítővel volt letakarva. Voltak, akik pénzért vállaltak sütést, Soholyda Istvánné, Diós Irén volt az egyik legjobb sütő asszony. Nagyobb lakodalomba 5-6 kerek tepsivel sütött. Egy ideig otthon kemencében, majd a kenyérsütő kemencében a pékségben A béles is nagyon munkás volt és finom. Ezt a szokást a piskóta sütemény váltotta fel, később is jött divatba. A lakodalomba családonként egy nagy piskóta tortát vittek. A családhoz tartozó fiatal lányok a „koszorúslányok” akiknek udvarlója vagy párja volt, azok kis koszorúslány tortát vittek. Az idősebbek tortája sötétebb színnel voltak bevonva, és fehér vajjal voltak díszítve. A lányoké világosra volt díszítve, és tányérra volt téve. A piskótatortáknak diós piskótából volt az alapja, és diókrémmel volt töltve. A kerek tepsi nagyságú tortákat 2-3 lapból rakták össze, és töltötték.
Ezeket a násznagytortákat (ezek voltak a legnagyobb torták) a lakodalomba gyalog, párszárítóra rakva vitte két asszony, mert nagyon nehéz volt utcákon keresztül elvinni. Később a díszítést zselés cukorból csinálták, mert az színes volt, így virágokat, leveleket lehetett belőle kirakni, majd vajkrémmel díszítették az oldalát, szélét, hogy minél díszesebb legyen. Sokan otthon sütötték, de voltak sütőasszonyok is. Akiket ismertem, az idősebb Veréb Istvánné Pintér Ilonka néni volt. Ő nagyon sok kerek tepsis piskóta tortát csinált. 60-70 db, de talán 100 tojásból is. 1.5-2 kg vajból készítette Ügyes kezével nagyon szépen díszítette különböző mintákkal és ízesítéssel. A fiatalabb tortasütő asszony a faluban Baka Zoltánné, Mátó P. Julianna. Ő később kezdett bérbe sütni, de az 1960-80-as években lakodalom nem múlt el az általa készített torta nélkül. Ő égetett diós cukorból készített különböző díszeket a torta tetejére. pl. galambot, virágkosarat, rózsákat, házat, leveleket, majd még a barnát fehér vajkrémmel díszítette. Később a bolti színes cukorból gyönyörű piros rózsákat, leveleket, virágokat készített. A tortákat 2-3 emeletesre csinálta, majd ételfestékkel könnyen tudta a felolvasztott cukrot színezni. A cukrot melegen lehetett formálni. A megrendelő vitte a hozzávalókat, de ő is kiegészítette. Szeretetből csinálta, nagyon olcsón, szinte ingyen. Tőle többet meg lehetett volna tudni, de 2017-ben meghalt.
Szokás volt a lakodalomban, hogy vacsora után, mikor a vőfény kiosztotta név szerint a tortákat és a bort, amit vittek a vendégek, (a nevek rá voltak írva) felvágták a mellette ülőknek, ismerősöknek, rokonoknak adtak egy-egy szeletet, amit ők is viszonoztak. Ugyanígy másnap, a szomszédoknak is vittek belőle. Időközben a házi sütésű tortákat felváltották a cukrászdában készültek. Egy idő óta kevesebb a lakodalom is, és nem kell vinni tortát, a házigazda készíttet süteményt, és az van feltálalva. A menyasszonytortát kínálják mindenkinek.

Érték indoklása:

A hagyományos apátfalvi paraszti nagylakodalom a pátfalviak egész életét átszőtte. Szokásrendszerük megtartotta őket, a lakodalomnak is rendje volt. Mindennek megadták a módját, „cifrálkodást kedvelőek” voltak. Ez nyilvánult meg az apátfalvi lakodalmi tortákban is. Főleg kitettek magukért, mert a tortákat mindenki látta. A tortadíszítést már- már művészi szinten művelték az asszonyok. Különlegesség volt, hogy akár 50 tojást is elhasználtak egy alkotáshoz.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Agrár

Lakodalmi torták, násznagytorták 1kép
Lakodalmi torták, násznagytorták 2kép
Lakodalmi torták, násznagytorták 3kép
X