Kvaszjenka, azaz gőzön főtt
Érték bemutatása:
Hozzávalók 5 dkg élesztő, 70 dkg finomliszt, 1 tojás, fél dl olaj, kb. 4 dl tej, pici só, 2 evőkanál cukor, cukrozott dió, mák, fahéj + olaj a kenéshez.
Elkészítés: langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, sót, fél dl olajat és az élesztős tejet. Mindezt kézzel felverjük, mintha fánk tésztát készítenénk. Ha kevésnek bizonyul a tej, annyit pótolunk hozzá, hogy közepes puhaságú tésztát kapjunk, majd kelesztünk. Ha a tészta megkelt, nyújtódeszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A sütőedény aljába 1 dl olajat öntünk, a kiszúrt pogácsákat belehelyezzük, majd a tetejüket olajjal megkenjük. A tésztát az edény tetejével (tepsi esetében a fedelével lefedjük és meleg helyen ismét kelesztjük). Amikor szépen felemelkedett, két dl langyos vizet öntünk rá, lefedjük és 22 percen át sütjük. A kisült tésztákat olajjal ismét megkenjük, majd fakanállal, óvatosan szétválasztjuk. Ekkor lehet, - még forrón - megforgatni a különböző ízesítésű cukorban, esetleg brindzás túróban.
Járás: Makói járás
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: AmbrózfalvaIrányítószám: 6916Érték szakterülte kategória: Agrár