Skip to main content

Kovács Lajosné táncpedagógus tevékenysége

Érték bemutatása:

Kovács Lajosné Margitka néni tánc- és illemtanárnő volt Apátfalván. Az 50-es évek második felétől a 70-es évekig volt a tánctanára az apátfalvi fiatalságnak. Néptánccsoportot is vezetett gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A társastáncok mellett ugyanis a néptánchoz is kiválóan értett. Rendkívül szigorú volt és mindig a maximálist követelte. Egy fa csattogó volt mindig a kezében, amivel az ütemet csattogtatta. Az ismerkedési esteket illemtannal is egybekötötte és tanította a fiatalokat a helyes társasági viselkedésre. Megalkotta az apátfalvi lakodalmast és színpadra is vitte. Kardos István bácsi volt a vőfély. Több helyen bemutatták a produkciót és még versenyeken is részt vettek vele. Nagy sikerük volt mindenhol, számos oklevelet és elismerést magukénak tudhattak.
Minden évben megrendezte az úgynevezett nagypróba bemutatót, melyen szinte ott volt az egész falu. Ez akkoriban neves esemény volt. A fiatalok a nagyterem ajtaján kétfelől párban vonultak be és a palotás tánc lépéseivel haladtak szépen lassan be a terembe. A lányok mind hófehér ruhában voltak, a fiúk pedig sötét öltönyben nyakkendővel. Nagyon szép asszony volt a mozis Margitka néni. Minden asszony, lány őhozzá szeretett volna hasonlítani, gyönyörű tartása volt és ízlésesen öltözködött, amit a fiataloktól is megkövetelt. Rendkívül ápolt volt, amit szintén nagyon megkövetelt a fiúktól és a lányoktól egyaránt. Kovács Lajosné szép életkort élt meg, 90 éves korában halt meg.

Érték indoklása:

Kovács Lajosné apátfalva meghatározó személyisége volt, bár egy időben már Makón laktak. Ő tanította a fiatalokat a tánclépésekre, az illendő viselkedésre, a társasági élet szabályaira. A hagyományok fennmaradásáért is sokat tett, megalkotta a „Pátfalvi lakodalmast”, sok elismerést szerezve ezzel a falunak.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Varga Sinka József: Apátfalva község fejlődéstörténete 1944 szeptember 25-től 1965 április 4-ig

Kovács Lajosné táncpedagógus tevékenysége 1kép
Kovács Lajosné táncpedagógus tevékenysége 2kép
Kovács Lajosné táncpedagógus tevékenysége 3kép
X