Skip to main content

„Kőttes Deszki Sóskifli

Érték bemutatása:

Nem múlik el úgy ünnep Deszken, hogy ne kerülne az asztalra a messze földön híres, kelt tésztából sült sós kifliből. Talán már védjegye is ez a deszki vendéglátásnak, amellett, hogy a sok dicséret és a személyes kóstolás okán egyre szélesebb körben ismerik, szeretik és sütik is ezt a finomságot. Nincsenek adataink, hogy mióta készül, és mióta készül ezen recept alapján ez a finom kifli, de a nagymamáktól megörökölt receptet már helyi különlegességként kezeljük, és szeretjük.
A helyi nyugdíjas klub segít már évtizedek óta a közösségnek ünnepek, települési nagy rendezvények előtti készülődéskor a sütés-főzésben. A 90’-es évek közepén került először az ünnepi asztalra ez a finomság, ami azóta már elválaszthatatlan fogása lett a deszki vendéglátásnak. Nem készül el percek alatt, nem lehet sütés nélkül meglepni vele a kedves vendéget, de a háziasszony szívét lelkét belegyúrva, biztos sikert arat, és adhat a vendégnek egy okot, hogy legyen miért visszatérni Deszkre! A recept

Hozzávalók:
– 1 kg liszt
– 4 kávéskanál só
– 1 db 330 grammos tejföl
– 1 csom. élesztő
– 4 dl tej
– 2 kávéskanál cukor
– 1 db 250 grammos Ráma Margarin

Elkészítése:

– 1,5 dl cukrozott tejben felfúvatjuk az összemorzsolt élesztőt. Egy csomag ráma margarint 2 kávéskanál sóval habosra kavarunk. A lisztből, tejből, tejfölből és az élesztős tejből tésztát dagasztunk, amit megkelesztünk. A megkelt tésztát késsel nyolc egy forma cipóra osztunk, majd újabb 20 percig kelesztve pihentetjük azokat.
– A 20 perc elteltével cipókat lapos tányér nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a margarinnal, egyenként nyolc felé daraboljuk, körcikk alakúra, mint egy pizza-szeletet. A szeleteket a szélesebb végén kezdve feltekerjük, és enyhén meggörbített kiflit formálunk belőlük (egy adagból 64 darab).
– A kizsírozott tepsibe téve fél óráig pihentetjük – tovább kelesztjük – majd a kevés tejjel elkevert 2 tojás sárgájával megkenjük a kiflik tetejét, ízlés szerint szezámmaggal, sóval, sajttal vagy köménymaggal meghintjük, és forró sütőbe tesszük.
– Mosolygós pirosra sütjük és nem csak tányérra, de a kamrába is tegyünk belőle, mert gyorsan elfogy!

Járás: Szegedi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Deszk

Irányítószám: 6772

Érték szakterülte kategória: Agrár

„Kőttes Deszki Sóskifli 1kép
X