Skip to main content

Kocsis Imre Lakodalom című pannója

Érték bemutatása:

Kocsis Imre Minkácsy-díjas festő- és grafikusművész, Makó városa díszpolgára, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Makón született 1940. február 4-én, 2015. március 28-án hunyt el Budapesten. 1959-66 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Kmetty János, Kádár György és Z. Gács György voltak. 1969-től tanít a Képzőművészeti Főiskolán (Magyar Képzőművészeti Egyetemen), 1991-től a Képgrafikai Tanszék vezetője, egyetemi tanár. 1977-1990 között a Makói Grafikai Művésztelep szervezője és vezetője.
Tíz év (1991-2000) elmélyült alkotótevékenysége során születik meg fő műve, a Lakodalom. A festmény egy távolodó világot örökített meg, amelyhez személyes emlékekkel kötődik. Az a tárgyi és szellemi világ, amely keretet ad a történéseknek, az maga a valóság. Különös találkozása az ünnep és hétköznap, a kint és bent transzparenciájának, párhuzamának. A festmény 2001-ben, a makói Hagymaházban került elhelyezésre, e mű esszenciája művészi munkásságának, makóiságának.

Érték indoklása:

Kocsis Imre a 20. század és a századforduló egyik legjelentősebb festő- és grafikusművésze. A Lakodalom című pannója élete fő műve. Makón Hagymaházban tekintheti meg a nagyközönség.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://mandarchiv.hu/cikk/326/Megfent_kaszatol_a_lepkefogo_haloig__Kocsis_Imre_muvei_a_Kogartban

Kocsis Imre Lakodalom című pannója 1kép
X