Skip to main content

Kisvasút hagyománya, épített értékei

Érték bemutatása:

1927 és 1975 között működött a szegedi kisvasút, illetve gazdasági vasút. Egyik ága Ásotthalomig, másik ága Pusztamérgesig járt, segítve az emberek életét kisiskolásoktól az idősekig. Jelentősége a tanyai és kiskertes életforma fenntartásában elvitathatatlan. Mint másfelé az alföldön, itt is sokan őrzik még kedves emlékeiket az egykori vonalról, ahogy itt becézgették, „madzagvasútról”. 2015-ben koszorúzással emlékeztek meg bezárásának 40 éves évfordulójáról az egykori Rudolf téren, Szeged szívében. 1926. márciusában kezdődött meg a keskeny nyomtávú vasút építése. A 1930-as években napi 1500- 1800 utasa volt, ami folyamatosan emelkedett. Kezdetben egészen a Roosvelt térig járt, ahol régen a piac volt (akkori nevén Makai-piacz), így a tanyai termékek egyenesen a vásárlókhoz jutottak.
A vonal hosszúsága 78 kilométer volt. Megszüntetését az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció mondta ki. 1975. augusztus 31-én szűnt meg. 1971-ben. A domaszéki állomásépület teljes felújítása és vasúttörténeti kiállítás anyagainak összeállítása 2008-tól folyamatosan zajlik a Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány, a Szegedi Gazdasági Vasút Történeti, Helytörténeti Közhasznú Egyesület, Engi József nyugdíjas vasutas mérnök és a helyi lakosok felajánlásainak segítségével. Az épület felújítási munkálatait 2011 decemberében zárta le az Önkormányzat, melyet Európai Uniós forrásokból valósított meg.

Érték indoklása:

A vonal rendkívüli jelentőségű volt a szegedi, Szeged- alsótanyai és Csongrád megyei helytörténetben. Az állomás épületében működő egyedi vasúttörténeti kiállítás, előzetes időpont-egyeztetést követően bárki számára megtekinthető. Kiemelt szerepe volt továbbá a település korai térszerveződésében is mint fontos telepítő tényező. Vonala mentén ma is fejlett tanyavilág, kiskertes övezet húzódik.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Domaszéki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Domaszék

Irányítószám: 6781

Érték szakterülte kategória:

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://vasutifilm.znet.hu/hajtanyok/egyeb%20temak/Szgv/szeged.htm

Kisvasút hagyománya, épített értékei 1kép
Kisvasút hagyománya, épített értékei 2kép
X