Skip to main content

Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft termékei

Érték bemutatása:

Kisteleken 1961-től már működött tejfeldolgozás. Tejfölt, félzsíros túrót és gomolya sajtot gyártottak. A 1960-as évek végétől az üzem Kisteleki Sajtüzem néven a Csongrád Megyei Tejipari Vállalat, majd annak jogutódja a Szegedtej Rt. üzemegységeként folytatott termelési tevékenységet. Sem termelési, sem pénzügyi önállósággal nem rendelkezett. A vállalati tevékenységek megosztása miatt csak két fő terméket állított elő: krémfehérsajtot és ömlesztett sajtot. 1978-ban itt épült Közép–Európában elsőként ultraszűrő vonal és elkezdődött a krémfehérsajt gyártás. Az értékesítés főleg az arab országokba irányult. A krémfehérsajt speciális (ultraszűréses) gyártási technológiájának köszönhetően megőrzi magas táplálkozás élettani értékét. A krémfehérsajt gyártás alapanyagából Alföldi sajtkrém néven ömlesztett sajtot gyártottak. A Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft 100 %-os magyar tulajdonú vállalkozás, megalakulásának időpontja 1994. 10. 03.
A privatizáció után a hagyományos krémfehérsajt gyártás mellett a termékfejlesztések és a folyamatos beruházások eredményeképpen új technológiai vonalak kerültek kialakításra, melyeknek köszönhetően számos új termék került bevezetésre a piacon. Az üzem jelenleg négy vonalon gyárt termékeket, melyek a következők: krémfehérsajt, félkemény-gyúrt sajt, ömlesztett sajt és a juhtúró gyártó vonal. A belföldi kereskedelemben forgalmazott termékek mellett tovább-feldolgozásra alkalmas, nagy kiszerelésű termékeket is gyártanak. A termékskála bővülése és a csomagolás korszerűsítése a termelési érték jelentős növekedését eredményezte. A Kft. az elmúlt években folyamatosan növelte árbevételét, az árbevétel szerkezete azonban átalakult. A korábban döntően exportra irányuló árbevétel mára elsősorban belföldre helyeződött át: a tovább-feldolgozásra szánt félkész termékek mellett jelentős az áruházláncokkal folytatott kereskedelem is.
A hazai piacon a nagy áruházláncokban (Tesco, Metro, Auchan, Spar) jelen vannak, valamint fentieken kívül a kisebb kereskedelmi egységekben is megtalálhatóak termékeik. Éves szinten a vállalat 5 millió kg tehéntejet és 300 000 liter juhtejet dolgoz fel. 1500 tonna késztermékből 250 tonna a juhtúró értékesítés, mellyel piacvezetők Magyarországon. Kisteleki márkanévvel a Juhtúró mellett a Tehéntejes Krémfehérsajt, a Light Mascarpone-krém, a Krémtúró, a 90 g-os tömlős sajtok kerülnek forgalomba. A gyártási folyamat különböző lépéseit IFS és FSSC minőségbiztosítási rendszerek szabályai szerint alakították ki.

Érték indoklása:

Kisteleki márkaneves, minőségi termékeik (krémfehérsajt, juhtúró) nem csak országhatárokon belül, hanem széles körben azon kívül is ismertek.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Kisteleki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Agrár

Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft termékei 1kép
X