Skip to main content

Kistelek népi építészeti emlékei (napsugaras vagy más néven „istenszömös” házak,…)

Érték bemutatása:

A szegedi nagytájba illeszkedő Kistelek házainak is jellegzetes népi díszítése a parasztházak utcára néző végén, oromfalán látható „napsugár” vagy másképpen „istenszöm”. A padláslyuk a szem, abból áradnak szerte háromszögben a sugarak. Sárga alapon barna a sugár, világoskéken sötétkék. Jellemzően szinte minden házon kifestették kétszínűre, néhol háromszínűre is. Ma már többnyire lekopott róluk a festés, illetve a sárgának, barnának valamilyen árnyalatára festik. A 2000 után épült házaknál pedig csak pácolják a napsugaras oromzatot. Ezt a fabetétes díszítést régebben a pogány magyarság naptiszteletére vezették vissza.
A mai kutatások szerint eredete a kultikus templomi művészetben gyökerezik, amely viszont az archaikus napszimbólumot szakrális jelképeinek sorába emelte. A katolikus és a református egyház is a Szentháromság titkát a három isteni személynek megfelelően háromszöggel ábrázolta, közepén sugárzó szemmel, amely mindenkit és mindeneket látó Úristent jelképezi. Ez az ábrázolás megjelenik a szegedi templomokon is. Sőt, a régi szegedi polgári házak kapuin, vasrácsozatán, szárazbejáróin is látható volt. A házak oromfalán nemcsak díszítésként jelent meg az „istenszöm”, hanem bajelhárító, oltalmazó szerepe is volt. Később ez a rendeltetése feledésbe merült, viszont díszítésként még ma is előfordul egy-egy hagyományt szem előtt tartó háztulajdonosnál.

Érték indoklása:

A Dél-Alföld jellegzetes építészeti emlékei szerencsére még megtalálhatók településünkön – megőrzésük feltétlenül szükséges.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Kisteleki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Épített

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Bálint Sándor: A napsugaras házvégek pusztulása. Szegedi Friss Újság 1936, XII. 25. Ortutay Gyula: Magyar népművészet I. Bálint Sándor: A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. I. 1974/75-2

Kistelek népi építészeti emlékei (napsugaras vagy más néven „istenszömös” házak,…) 1kép
Kistelek népi építészeti emlékei (napsugaras vagy más néven „istenszömös” házak,…) 2kép
Kistelek népi építészeti emlékei (napsugaras vagy más néven „istenszömös” házak,…) 3kép
X