Skip to main content

Kistelek, Bibic-tó

Érték bemutatása:

Kistelek város északnyugati részén a Pacsirta sor, a Gőzmalom utca és a Tóalj utca által bezárt területen található az 56 hektáros, 1990-ben védetté nyilvánított (természetvédelmi terület) természeti érték a Bíbic-tó, vagy helyi nevén Tóalj. Érdekessége, hogy Európában egyedülálló módon három oldalról is lakóházak veszik körül a negyedik oldal pedig kifut a városból, a pusztába. Ennek ellenére megőrizte szikes jellegét és viszonylagos érintetlenségét.

Érték indoklása:

A Bíbic-tó a Duna-Tisza közti szikes tóláncolat egyik legkisebb tagja, vizének kémhatása egyedülállóan lúgos. A fészkelő madárfajok száma 29, amelyből fokozottan védett négy faj, a piroslábú cankó (Tringa totanus), a gólyatöcs (Himantopus himantopus), a gulipán (Recurvirostra avosetta) és az esetenként előforduló széki lile (Charadrius alexandrinus). A szikes tó az erősen megfogyatkozott hazai gólyatöcs állomány legnagyobb populációval bíró élőhelye. A területen 1979. óta folyik rendszeres madárfigyelés és minden évben észlelték a gólyatöcs költését.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Kisteleki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Természet

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.csongrad-megye.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=1&showall=1 http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=pl_5-11-TT-90

Kistelek, Bibic-tó 1kép
Kistelek, Bibic-tó 2kép
Kistelek, Bibic-tó 3kép
X