Skip to main content

Kiss András birkózó sportteljesítménye

Érték bemutatása:

Kisteleken született, máig kisteleki lakos. A Petőfi Sándor Általános Iskolában 7. osztálytól a KITE igazolt focistája. Gépszerelő Szakképző iskolába Makón járt, itt ismerkedett meg a birkózás sportággal – már az első időszakban sikerrel szerepelt versenyeken a tapasztaltabb versenyzőkkel szemben – később megyebajnoki, területi bajnoki címekig vitte.
Pályafutását a SZVSE-ben folytatta Csikós Ferenc, Bárkányi… és Savanya Ferenc edzők irányítása alatt – OB-n helyezést, Vasutas Magyar Bajnoki címet szerzett. A diákévek után dolgoznia kellett – a birkózás a lehetőségek hiánya miatt háttérbe szorult – hétköznapjait a munka mellett a labdarúgás, a karate és a versenytánc töltötte ki.
A visszatérés: 1993 táján összefutott volt edzőjével, beszélgetés közben kiderült, hogy a mindszenti birkózó szakosztály éppen megszűnőben van, s szőnyegeit megkaphatná Kistelek – András gyorsan összetoborozta a helyi „erős embereket”, s megalapította a Kisteleki Sportegyletet, akkor még egyetlen szakosztállyal (birkózás).
A kisteleki birkózók – Kiss András edzői irányításával jelentős sikereket értek el (Barna Sándor országos bajnok, 2. és 3. helyezett is volt, Balogh Viktor diákolimpián ezüstérmes, Darabont János diákolimpián ezüstérmes).
András is edzeni kezdett a tanítványokkal, ennek eredményeképpen: Senior Magyar Bajnokságon vett részt már 1997-ben – súlycsoportjában jó eredményt ért el, s ezzel jogosultságot szerzett a Farnciaiországi (Bordeaux) VB-n való részvételre – ez sajnos egy súlyos sérülés miatt nem jól sikerült (11. hely) – fél év rehabilitáció következett.
1999 – Dél-Afrikában (Port Elisabeth) a Mesterek Tornáján (senior olimpia) képviselete Magyarországot – 4. helyet szerzett. Mai napig is edzősködik – irányítja a szakosztály munkáját (sikerének bizonyítéka a 2013-ban megkapott Birkózó Város cím, melyet 100. olimpiai bajnokunk, Hegedűs Csaba adott át) – közben a KITE igazolt labdarúgó játékosa.
Vállalkozása vezetése mellett OKJ sportoktatói képesítést szerzett labdarúgás, birkózás sportágakból, majd a Tanárképző Főiskola testnevelő edző, rekreáció, egészségfejlesztő szakát végezte el sikerrel s a továbbfejlődés érdekében felvételizett a Semmelweis Egyetem sporttudományi szakára – okleveles testnevelő, gyógytestnevelő diplomát szerzett 2012-ben. Jelenleg vállalkozása vezetése mellett a szegedi Déri Miksa Középiskolában tanít testnevelést, s gyógytestnevelés foglalkozásokat tart Kisteleken.

Érték indoklása:

A sportágban elért országos és nemzetközi szintű eredményei miatt.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Kisteleki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Sport

Kiss András birkózó sportteljesítménye 1kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 2kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 3kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 4kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 5kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 6kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 7kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 8kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 9kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 10kép
Kiss András birkózó sportteljesítménye 11kép
X