Skip to main content

Keresztelő Szent János Templom

Érték bemutatása:

Pap: Gyenes Csaba

Miserend: minden vasárnap 08:00-kor

Katolikus Plébániai iroda nyitvatartási ideje: csütörtök 13-tól 15 óráig.

Tisztelettel és szeretettel fogadunk mindenkit minden katolikus egyházi jellegű ügyintézésben.

Az eddig be nem fizetett egyházadót irodánkban is be lehet fizetni.

Templomunk előzménye és felépülése

A jelenlegi Újszentivánt szerbek alapították 1746-ban. Tiszta szerb település volt egészen az 1810-es évekig. Ekkor kezdtek betelepedni rajnai frank eredetű német családok. Ezek a német családok szegény, de mélyen katolikus vallásúak voltak. A magyarok csak az 1850-es években kezdtek betelepedni. A katolikusok számának növekedésével felmerült az igény legalább egy kápolna kialakítására. Ezt az 1860-asévekben már működő iskola egyik termében alakították ki. Ez a kápolna oldallagosan hol Ószentivánhoz, hol Szőreghez tartozott. Újszentiván önálló plébániát csak 1937-ben kapott.
Az 1920-as évek elején a falu katolikus lakosságának gyűjtéséből két harangot vásároltak, amelynek egy szép harangtornyot építettek az iskola főbejárata fölé. A sikeres gyűjtést évtizedekig folytatták, hogy egyszer felépüljön egy katolikus templom Újszentivánon. Már ki volt jelölve a helye, meg volt rendelve a tégla, de a történelem átírta ezt a nemes szándékot: világválság, világháború, németek kitelepítése, magyarok munkatáborba hurcolása……
1960-ban már nagyon zavarta az iskolát a Kápolna és a déli harangozás! A falu elöljárói úgy döntöttek, hogy „takarítsák ki az iskolát!”Új templomunk telkén állt az egykori paplak, amelyet a megmaradt hívek évek alatt alakítottak kápolnává.
Sajnos ebben a faluban jegyezték a templomba járókat, hittanra járó, első áldozó, bérmálkozó gyerekeket, keresztelőket, esküvőket… Ez az évtizedekig tartó szemlélet alaposan rányomta bélyegét a falu hitéletére. Szinte csak idősebbek jártak a kápolnába.
A rendszerváltás után többször felmerült az Újszentivániak templom iránti igénye. Hála a Szeged-Csanádi Egyházmegye és az Önkormányzatunk egyezségének, 2009-ben Kiss-Rigó László püspök úr és Putnik Lázár polgármester úr lerakták templomunk alapkövét. Az igazi építkezés 2011-ben kezdődött. Nem mindennapi látvány volt a templom épülése egy ilyen kis településen. Elérkezett 2012. jún. 23-a, a templom szentelésének napja. Felejthetetlen ünnepe volt Újszentivánnak. Egykori németek és magyarok közös álma valósult meg 90 év után. Egy éves elmúlt gyönyörű közösségi házunk. Az én tapasztalatom szerint, egy év alatt megduplázódott az Istentiszteletekre járók száma.

Kádár-Németh Antalné

A templom tervezője: Germán Géza okleveles építészmérnök

Építtető: Szeged-Csanád Egyházmegye

A templom méretei:

20 m hosszú
11 m széles
14 m magas
a torony magassága 31 m + 2 m

Járás: Szegedi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Újszentiván

Irányítószám: 6754

Érték szakterülte kategória: Épített

Keresztelő Szent János Templom 1kép
Keresztelő Szent János Templom 2kép
X