Kelt bodag, a cigányok kenyere
Érték bemutatása:
Ez a bodag nem az általános szóhasználat szerinti bodag, vagyis sűrű, kemény, kopogós, élvezhetetlen étel, hanem könnyű, finom réteges, sós kenyérféle. Lovári nyelven a bodag bokolyi. Napjainkban a különféle rendezvényeken, fesztiválokon sütve nagyon kedvelt, főleg melegen finom. Akik rendszeresen sütik, nem mérnek semmit, hanem érzik, hogy miből mennyit kell tenni bele, mikor pont jó az állaga, vagyis se nem puha, se nem túl kemény. Van azonban rá recept is, hogy más is meg tudja sütni, ha akarja.
Elkészítése: 1 kg liszt, 1 csomag élesztő, 1 evőkanál só. A hozzávalókat egy közepes vajlingba tesszük, összekeverjük és langyos vízzel bedagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyre tesszük. Mikor a tészta megkelt, deszkára lisztet szórunk, és ráborítjuk. Kézzel széthúzzuk, majd langyos disznózsírral meglocsoljuk. Négybe összehajtjuk, és 10 percig kelni hagyjuk. Újból kihúzzuk, újból zsírozzuk és megint négybe összehajtjuk. A széleit szépen eligazítjuk. Magas peremes tepsibe tesszük, amit előtte kizsíroztunk. Öt perc pihentetés után betesszük a sütőbe sülni. A tetejét szabadon hagyjuk. Mikor megsült, ruhára tesszük ki a tepsiből. Vízzel, kézzel megmosdatjuk, és a ruhába betekerjük. A kész bodag akár 15-20 centi magas is lehet, ha jól dolgozik az élesztő. Leveles, ritka, könnyű és finom kenyérféle, tepsi alakú, négyzetesre szelve eszik.
Érték indoklása:
Az apátfalvi cigányok ősi kenyere ez, csak a cigányok készítik így. Mindenki szereti, és az elkészítése nem igényel nagy tudást. Laktató, olcsó tésztaféle, kenyérféle, amely a bolti kenyér megjelenésével sajnos már ritkábban kerül az asztalra. Hagyományát azonban megőrzik, és rendezvényeken gyakorta kínálják.Járás: Makói járás
Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 4/2018. (III.05.) CsMÉBA nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: ApátfalvaIrányítószám: 6931Érték szakterülte kategória: Turisztika