Skip to main content

Kegyeleti Park és Múzeum

Érték bemutatása:

A régi temető területén kialakított különleges, egyedülálló témapark széles körűen bemutatja a Kárpát-medencében élő néprajzi csoportokra és a különböző tájegységek lakóira jellemző sírjeleket és áttekintést nyújt azok változásának történeti és néprajzi összefüggéseiről.
A sírjelek elhelyezkedés, felekezet, anyag, forma, technika szerinti típusokba sorolhatók, melyek egy-egy darabja a történelmi Magyarország méretarányosan kicsinyített területén, egy közel egy hektáros parkban kerültek elhelyezésre.36 darab sírjel mutatja meg a temetkezési szokásokat. A kiállítótérben a kisteleki temetkezési szokásokat ismerhetik meg az érdeklődők tárgyakkal, fotókkal, szöveges tablókkal. 
A park széles körűen bemutatja a Kárpát-medencében élő néprajzi csoportokra és a különböző tájegységek lakóira jellemző sírjeleket és áttekintést nyújt azok változásának történeti és néprajzi összefüggéseiről.
A sírjelek elhelyezkedés, felekezet, anyag, forma, technika szerinti típusokba sorolhatók, melyek egy-egy darabja a történelmi Magyarország méretarányosan kicsinyített területén, egy közel egy hektáros parkban kerültek elhelyezésre. Üzeneteket közvetítettek. Ahogy az élő falunak, a közösségnek, úgy a halott falunak, a temetőnek is sajátos jelrendszere volt.
A kiállítótérben a kisteleki temetkezési szokásokat ismerhetik meg az érdeklődők tárgyakkal, fotókkal, szöveges tablókkal. Az elmúlást az élet részeként élték meg a régi korok emberei. A közösség figyelme és segítsége kísérte az eltávozót és a családját is. A számos rituálé, szokás, hiedelem a méltó emlékezést segítette.
A témapark formabontó, korszerű, innovatív, tiszteletben tartja a témát, érdeklődést kelt. Az elődök ismeretének bemutatása mintát ad és értéket közvetít a mai látogató számra is, hiszen a néprajz tanulságai iránymutatást adhatnak a jövőhöz!
Tudja, mi a különbség a fejfa, gombosfa és kopja között? Tudja, mi a kódiskereszt, a káváskereszt és a kalapos kereszt? Tudja, hogy ember és állatalakú sírjeleket is emeltek elődeink? Tudja, hogy kőből nemcsak tábla, de szív és koporsó alakú sírjeleket is készítettek? Tudja, hogy a háborúkban hősi halált halt katonáknak is emeltek emléket a bajtársak? Tudja, hogy Székelyföldön monumentális zsindelyes kereszteket állítottak vagy azt, hogy az elhunyt életkorát, nemét, családi állapotát, társadalmi rangját is jelezték a sírjelek?
Látogasson el hozzánk és ismerje meg népi kultúránknak ezt az érdekes területét!

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Épített

Kegyeleti Park és Múzeum 1kép
Kegyeleti Park és Múzeum 2kép
Kegyeleti Park és Múzeum 3kép
Kegyeleti Park és Múzeum 4kép
Kegyeleti Park és Múzeum 5kép
Kegyeleti Park és Múzeum 6kép
Kegyeleti Park és Múzeum 7kép
Kegyeleti Park és Múzeum 8kép
Kegyeleti Park és Múzeum 9kép
Kegyeleti Park és Múzeum 10kép
X