Skip to main content

II. világháborús Emlékmű

Érték bemutatása:

A II. világháborús Emlékmű Dóc község központjában a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola előtti parkban található. 3 méter magas, egy darab fatörzsből kifaragott halott ember alak csónakban, jobb kezében pálmaág van. Az Emlékműn a II. világháborúban elesett hősi halottak nevei olvashatóak, az „Emlék” felirat alatt: „A doc Percsóra, Károly Majorból, Alsóányásról és Bodorszékről a mai Dóc Község közigazgatási területéről a II. VI – világháborúban elesett hősi halottakról:” – a hősi halottak felsorolásával. Története: A II. világháborús Emlékmű Dóc község megalapításának 50. évfordulója alkalmából 2002-ben lett felállítva. Gyulay Endre megyei püspök szentelte fel. Az Emlékmű Nagy István fafaragó, népi iparművész alkotása. Az Emlékműnél minden évben a jeles napokon és a hagyományőrző programokon koszorúzás történik.

A II. világháborús Emlékmű alkotójának bemutatása: Nagy István Mindszenten született, itt ismertette meg Erdélyből áttelepült tanítója a fafaragással. Nyolc osztály elvégzése után textilkereskedő tanoncnak állt. Dolgozott erdő- gazdasági munkásként, majd lakatos segédmunkásként, mérlegszerelőként. 1953. szeptember 6-án kapott bolti eladó állást Mártélyon, ahol rövid idő múlva boltvezető lett. Ebben a beosztásban dolgozott 1987-ig, nyugdíjazásáig. A falu életébe nemcsak beilleszkedett, de a közéleti tevékenységből is kivette részét. A rendszerváltozás után önkormányzati képviselőként dolgozott, 1998-tól pedig alpolgármesterként. Fafaragással a 80-as évek közepétől foglalkozott. Már ekkor rendszeresen eljárt a Megyei Rajztanár Továbbképző Stúdió és Képzőművészeti Körök Ásotthalmi Alkotó Táborába, ahol faragótársaival együtt nagyobb munkákon, főként játszóterek elemein dolgoztak. Faragásai többféle stílust képviselnek. A népművészet emlékanyagából merítve születtek különböző alkotásai, melyeken előszeretettel alkalmazta az erdélyi népművészetre különösen jellemző ékrovásos faragást.
Tanulmányozta Hódmezővásárhely és környéke faragott emlékanyagát is. Ennek példái a faragott tükörkeretek. Munkáit zsűriztette, és ezek alapján, 1990-ben népi iparművész címet kapott. A szobrok és domborműves alkotások fontos részei munkásságának és ezek témái legtöbbször a környék hajdani parasztéletének jelenetei. (Parasztpár, Vető, Borlopó, Halász, Siratóasszony). A vallásos témát a szentek figurái képviselik, akik valójában a népélet alakjai, mint például a Mindszent városát jelképező munkán a szántó-vető, a szőlőműves, a juhász, a halász, a faragó, a fazekas, középen a paraszt Madonnával. Tematikájában kiemelkedő helyet foglaltak el a honfoglalás kori motívumok, melyeket szívesen faragott meg korongokba elhelyezve. Ilyen munkái díszítik a Csete György által tervezett Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark jurta formájú templomának belsejét.(1992.) Munkáinak harmadik csoportját a nagyméretű alkotások jelentik: kopjafák, fejfák, játszóterek, emlékoszlopok.
Munkásságának elismerését számos kitüntetés jelzi: Munka Érdemrend bronz fokozata (1996), „Mártély Díszpolgára” cím (1996), „Pro Urbe” Mindszent Városáért kitüntetés (1998), Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (1998), Posthumus Magyar Kultúra Lovagja (2004).

Érték indoklása:

A II. világháborús Emlékmű Dóc község megalapításának 50. évfordulója alkalmából 2002-ben lett felállítva. Az Emlékmű Nagy István fafaragó, népi iparművész alkotása, aki számos elismerésben, kitüntetésben részesült.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Dóci Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Dóc

Irányítószám: 6766

Érték szakterülte kategória: Épített

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.martely.hu/files/Ujsag/martelyi_hirek/martelyi_hirek_2015_11.pdf http://www.dockozseg.hu/ http://www.dociskola.hu/

II. világháborús Emlékmű 1kép
II. világháborús Emlékmű 2kép
X