Skip to main content

id. Vándor Rudolf fúvószenekar – fúvószenekari hagyományok

Érték bemutatása:

Az együttes 1987-ben alakult az akkori zeneiskola növendékeiből. A 20-25 főből álló zenekar az idők folyamán 40-50 főre bővült. A szokásos helyi protokoll rendezvényeken kívül számos zenekari találkozón, fesztiválon vettek részt, és több versenyen, minősítésen is szerepeltek. Utoljára szakmai zenekari minősítésen 2015. november 14-én a 25. alkalommal megrendezett Id. Vándor Rudolf Emlékhangversenyen mérettették meg magukat a WASBE fúvószenei szövetség által, ahol „B” kategóriában 97 ponttal kiemelt arany minősítést értek el. 2019-ben két nemzetközi versenyen is szerepeltek.
Júniusban Zrenjaninban (Nagybecskereken) a Begej Fest Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen a legtöbb pontszámmal a verseny nagydíját, szeptemberben a Mórahalmi I. Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen az elérhető 100 pontból 99 ponttal kiemelt első helyezést érdemeltek ki. Nevükkel a múlt század közepétől a 70- es évek végéig működő fúvózenekar vezetőjének, az akkori zenei élet kimagasló egyéniségének tisztelegnek, aki családja a mai napig a művészeti iskola és az önkormányzat után az egyik fő támogatójuk. Minden év novemberében emlékhangversenyt rendeznek névadójuk tiszteletére. Többször jártak külföldön az elmúlt évek folyamán. Többek között eljutottak már Olaszországba, Franciaországba, Dániába, Horvátországba, Lengyelországba, Bosznia-Hercegovinába, Vajdaságba és Erdélybe is. Legutóbb Zrenjaninban és Prágában szerepeltek nagy sikerrel. Ebben a felállásban 9 éve játszanak.
A megfiatalodott együttessel 2012 januárjától alakították ki repertoárjukat. Terveik között szerepel minél több magyar és külföldi zenekarral való megismerkedés, esetleges baráti kapcsolatok kiépítése. A zenekar munkáját több zenetanár is segíti, közülük Horváth Ágnes, Gömöri Balázs vezényeli is a zenekart.

Érték indoklása:

A zenekar túl azon, hogy fellépéseivel gazdagítja környékünk települési rendezvényeit, országos szakmai szinten is elismeréseket arat.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Kisteleki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Kultúra

id. Vándor Rudolf fúvószenekar – fúvószenekari hagyományok 1kép
X