Skip to main content

Honfoglaló magyar asszony lószerszám-garnitúrája

Érték bemutatása:

Németh Gyula, a Bordányi Földművesszövetkezet főkönyvelője 1955 júniusában három honfoglalás kori lószerszám veretét vitte be a szegedi Móra Ferenc Múzeumba.
A leleteket az egyik helyi gazda találta a saját telkén. A bejelentés alapján ásatás indult, amelynek köszönhetően felszínre került az egyik leggazdagabb honfoglaló lószerszám-garnitúra, ma pedig felépülhet egy teljes szarmata falu a Homokhátság szívében.
A lelőhely Bordány (volt Kistemplomtanya) község belterületén, a Szegedről Üllés felé vezető úton, a község főutcája közelében található. 1955 márciusában Szilágyi Vilmos itt forgatott át körülbelül hetven centi mélyen egy viszonylag keskeny földcsíkot, hogy oda szőlőt telepítsen.

A terület nagyjából egy kelet–nyugati irányú homokdombon fekszik, ennek gerincén akadt rá a helyi gazda arra a sírra, amelyből a régiségek előkerültek, és amelyeket Németh Gyula, a Bordányi Földművesszövetkezet főkönyvelője néhány hónappal később bevitt a szegedi múzeumba.
Mivel a leletek értékét a földműves nem is sejtette, a hantot teljesen feldúlta, s csak egy lószerszámveretet, két kengyelt, egy nagyobb agyagkorsót vett magához, míg az ember- és lócsontokat összegyűjtötte, majd egyetlen csomóba rendezve elásta. Mivel sietett, a többi mellékletre nem figyelt, csupán egy kisebb agyagedényre emlékezett, amelyet véletlenül összetört, ennek darabjait elszórta. Májusban ugyanitt újabb lószerszámvereteket találtak a föld színén.
Németh Gyula bejelentése után Dienes István régész is kiment a terepre, ahol egyszerű felgereblyézéssel több régiségre bukkant. A parcella tulajdonosa, Szilágyi Vilmos is beleegyezett abba, hogy júliusig a szakemberek a tőkesorok közé is bemenjenek, ott keskeny árkokat húzzanak, majd ezekben is megkeressék a sírhoz tartozó tárgyakat, valamint az általa visszatemetett csontokat.

A vizsgálatok során a régészek megállapították, a sírban egy 55-60 éves, honfoglalás kori nő maradványait találták meg, és azt is tisztázták, hogy az asszonyt, aki valamelyik nemzetségfő felesége lehetett, gazdag hozományával együtt temették el. A csontváznak csak az egyik alsókarcsont-töredéke feküdt a helyén, erről egy karperecet fejthettek le. A bolygatás utáni gödörbe a bordányi gazda koponyatöredékeket, végtagcsontokat, bordát, valamint hiánytalan lócsontokat dobált be. A nevezetes lószerszámokat eredetileg a lábaktól balra helyezhették el. Az eddig ismert veretes garnitúrák közül ez az egyik leggazdagabb.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Bordány

Irányítószám: 6795

Érték szakterülte kategória: Kultúra

X