Skip to main content

Hódmezővásárhelyi téglaépítészet

Érték bemutatása:

Hódmezővásárhely hatalmas külterülete rendkívül jó minőségű agyagot rejt, melyből jó minőségű téglát lehet készíteni. A nagyobb építkezésekhez ezért a kezdetektől téglát használtak, legkorábbi – részben fennmaradt – emlékünk, az egykori Csomorkány falu középkori temploma is teljesen téglából készült. Szintén téglából készült a város ma is álló legrégibb épülete, a református Ótemplom, melyet azonban vakolattal láttak el. Valójában a vakolattal ellátott téglaépületek az ország minden részén elterjedtek, Hódmezővásárhelyen azonban a 19. század második felében és a 20. század elején a vakolat nélküli, nyers tégla homlokzatú épületek is nagyon népszerűek lettek. Igaz ugyan, hogy nyers tégla homlokzatú épületek a 19. század közepétől Magyarország több településén is épültek, Hódmezővásárhelyen azonban a paraszti és polgári lakóházak jelentős része is így készült, valamint meglehetősen sok középületet is téglával burkoltak, nem beszélve a gyárépületekről. Az árvízvédelmi fal pedig egy országosan egyedülálló építmény, mely a helyi téglagyárak elképesztő erejét példázza.
A vásárhelyi téglaépítészetet elsősorban mégis a lakóházak nagy száma és jó minősége teszi igazán különlegessé, amelyek a városképet is meghatározzák. Pontosan ez különbözteti meg a vásárhelyi téglaházakat más alföldi mezővárosoktól: nálunk nem csak egyesével, önmagukban állnak és nem csak kuriózumnak számítanak, hanem következetesen sorakoznak egymás mellett, kisebb-nagyobb szigeteket alkotva és ez a sok-sok sziget gyakorlatilag lefedi az egész várost. A nagy szám mellett a minőséget is ki kell emelni, mert ezek a házak igen szépek. Természetesen a módosabb tulajdonosok tudtak igazán szemet gyönyörködtető, többszínű homlokzatokat építeni, de az ötletesség, a kreativitás a kisebb házakon is megfigyelhető. Időnként ezeknek a kis házaknak az egész homlokzata díszes, mintha lépést szerettek volna tartani a nagy házakkal, bár a kis házak többsége azért puritánabb. Ezeken a – sokszor vályogból épített –, vakolt homlokzatú házakon az oromzatokat csak azért is téglával, téglaszalagokkal díszítették és sokszor az ablakokat is tégla keret veszi körül. A téglából, téglaszalagokból képzett motívumok változatossága mutatja leghívebben, hogy a vásárhelyi emberek igazán szerették a téglát és egészen magas szintre emelték a téglából való építkezést és díszítést.

Érték indoklása:

Ha egy turista Hódmezővásárhely utcáit járja, talán feltűnik neki, hogy mennyi tégla veszi is körbe. Ez még ma is így van, noha a járdákat ma már szinte sehol nem tégla alkotja, mint régen. De az épületek homlokzatán még mindig sokat látni, sőt rengeteg olyan középület és lakóház van, amelyek egész homlokzatát tégla burkolja. Ezek az épületek mind a vásárhelyi téglaépítészet hőskorának emlékei, és különleges helyet foglalnak el az ország építészetének történetében is.

Járás: Hódmezővásárhelyi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 21/2015.(IX.20.) CsMÉB hat.

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Hódmezővásárhely

Irányítószám: 6800

Érték szakterülte kategória: Épített

Hódmezővásárhelyi téglaépítészet 1kép
Hódmezővásárhelyi téglaépítészet 2kép
Hódmezővásárhelyi téglaépítészet 3kép
Hódmezővásárhelyi téglaépítészet 4kép
X