Hódmezővásárhelyi táskaleves
Érték bemutatása:
A táskaleves is azok közé a régi, kedvelt hódmezővásárhelyi ételek közé tartozik, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még az idősebb asszonyok elkészítettek, mára azonban eltűnt a hétköznapi ételek választékából. Készítéséhez lisztből, tojással, sóval, vízzel a szokásos száraztésztához képest kissé lágyabb tésztát gyúrtak. Olyan vékonyra nyújtották, mint a rétestésztát. Az elnyújtott tésztát olvasztott zsírral kenték meg, majd megszórták a töltelékkel, ami általában pirított kenyérmorzsa, apróra vágott pirított vöröshagymával, borssal. A legegyszerűbb változatban csak borssal szórták meg. Ritkábban kolbász darabkák is kerülhettek bele. A töltelékkel megszórt tésztát hosszanti oldalánál feltekerték henger alakúra, majd néhány hajtás után, végigvágták. Ezután kétféleképpen formázhatták: 3 ujjnyi darabokat vágtak belőle, megtekerték és a két végét összenyomták, de köthettek belőle laza csomót is, ekkor a darabokat kicsit hosszabbra vágták. Végül zöldséges levesben kifőzték és suhantást tettek rá. (Egy evőkanál forró zsírba szórt paprikával öntötték le.)
Járás: Hódmezővásárhelyi járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Hódmezővásárhelyi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: HódmezővásárhelyIrányítószám: 6800Érték szakterülte kategória: Turisztika