Skip to main content

Hódmezővásárhelyi szőrhímzés

Érték bemutatása:

A vásárhelyi hímzés népi hímzéseink legrégibb rétegébe, azon belül is a tiszántúli hímzések csoportjába sorolhatók. 18. századi használatát levéltári források erősítik meg, a következő században már csak elvétve készíthették.

Érték indoklása:

A hódmezővásárhelyi szőrhímzés különleges értéket képvisel nemcsak a város kulturális örökségeként, de országos viszonylatban is. Egyik fő értékét az adja, hogy a magyar hímzéskultúra legrégibb rétegébe tartozó emlékanyag képezi az alapját, az ún. szőrös párnavégek eredeti darabjai. Ezek házilag előállított, helyi alapanyagokból készültek: kendervászon, festőnövényekkel színezett gyapjúfonál. Bár a szőrhímzéses párnavégek egyedülálló és jellegzetesen vásárhelyi népművészeti alkotások, nyugati és keleti kulturális elemeket egyaránt magukba foglalnak – a motívumok reneszánsz szerkezetű felépítése, törökös elemek – mintegy jelképezve helyünket Európában. Ez a hímzés, különleges motívumkincsével, visszafogott, árnyalt és harmonikus színvilágával magas esztétikai értéket képvisel, melynek korszerű felhasználása új színfoltot vihet identitásunk erősítésébe, nem csupán helyi viszonylatban. Felújításának 20. századi sikerei bizonyítják, hogy mindenkor helye van a korszerű lakáskultúrában, de jól felhasználható a divat világában is, nemcsak hímzett formában.

Járás: Hódmezővásárhelyi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 31/2014.(VII.7.)CsMÉB

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Hódmezővásárhely

Irányítószám: 6800

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Kiss Lajos: Szőrös párnavégek Hódmezővásárhelyen. Néprajzi Értesítő. 1928. 47-49. T. Knotik Márta: Szabadrajzú szőrös párnavégek a Dél-Alföldön. Móra Ferenc Múzeum Évkönyve.1970/1. 119-157. Szeged, 1970. Nagy Vera: Vásárhelyi „szőrös párnavégek”. Élet és Tudomány. 1984. március 16. Varga Marianna: Hódmezővásárhelyi hímzések. Hódmezővásárhely, 1981.

Hódmezővásárhelyi szőrhímzés 1kép
Hódmezővásárhelyi szőrhímzés 2kép
Hódmezővásárhelyi szőrhímzés 3kép
X