Hódmezővásárhelyi főtt perec
Érték bemutatása:
A magyar népi táplálkozásban az ünnepi ételek között foglal helyet a főtt perec, melyet az ország több pontján ismertek. Különösen híres volt a rábaközi perec, melynek készítése a Dunántúlon szélesebb körben elterjedt. Kevéssé ismert viszont, hogy Hódmezővásárhelyen is kedvelt és gyakran elkészített sütemény volt. Vásárhelyen a főtt perecet vagy más néven tojásos perecet lakodalmakba, névnapra, főként pedig a húsvét előtti nagyböjt idején készítették, s különösen nagypénteken fogyasztották. Módosabb helyeken, ahol bőven volt tojás, ott borkorcsolyaként, gyakrabban került az asztalra. Egyszerre nagyobb mennyiséget sütöttek, mert vászonzacskóba téve, sokáig elállt.
Járás: Hódmezővásárhelyi járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Hódmezővásárhelyi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: HódmezővásárhelyIrányítószám: 6800Érték szakterülte kategória: Turisztika