Hódmezővásárhelyi dörőlye
Érték bemutatása:
A derelye – vásárhelyi népi nevén dörőlye – a magyar konyha régi ételei közé tartozik, ezen a néven azonban csak a 18. század végétől ismert. Különösen az alföldi mezővárosi paraszttársadalom táplálkozásában töltött be fontos szerepet. Hódmezővásárhelyen, módosabb házaknál, túróval töltve rangos hétköznapi főtt tésztaétel, de a szegényebbek körében ünnepi ételnek számított. Tésztája úgy készül, mint a többi száraztészta, csak egy kicsit lágyabbra gyúrják és vékonyabbra nyújtják ki. A kinyújtott tészta egyik felére túró- vagy lekvárcsomókat raknak, majd a tészta másik felét ráhajtják. A túróba előzőleg egy evőkanál lisztet, egy tojást és egy kis sót tesznek. A csomók körül jól körbenyomkodják, derelyemetélővel kockákra vágják. Forró vízben kifőzik, majd leszűrik. A túrós dörőlyét forró zsírral és tejföllel ízesítik, a lekvárosra pirított kenyérmorzsát szórnak. A metéléskor levágott széleket, az ún. pëllákat, külön főzik ki.
Járás: Hódmezővásárhelyi járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Hódmezővásárhelyi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: HódmezővásárhelyIrányítószám: 6800Érték szakterülte kategória: Turisztika