Skip to main content

Hindu templom

Érték bemutatása:

A balástyai hindu templom 2000-ben épült Szigeti Gyula építész tervei alapján. A tájba illeszkedő épületben a magyar és hindu építészeti jegyek ötvöződnek. Az alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. A torony tetején a vaisnava templomokat Indiában is díszítő úgynevezett csakra látható. A templom 70 m2 alapterületű, 50-60 fő befogadására alkalmas belső terében 2013. július végén szentelték fel a kazettás mennyezetet. A freskó alkotója Krasznai Barbara festőművész a hindu hitvilág legfontosabb szereplőit, a tíz legfontosabb avatárt ábrázolta. Az avatár szanszkrit szó, azt jelenti, „aki alászáll”. A hinduk úgy tartják, hogy Isten időről időre alászáll az emberek világába.
Mivel a templom oltára kifordítható, így a mögötte lévő templomtéren több százan elférnek. A toronyban az egymázsás harang a magyar hagyományt is követve naponta megszólal. A templomot szentélypark veszi körül, amelynek építményeit indiai mesterek vörös homokkőből faragták. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. A templom a Magyar Vaisnava Hindu Egyesület tulajdona, és 6764 Balástya, Tanya 368. szám alatt található. Magyar Vaisnava Hindu Egyesület A balástyai tanyavilágban a községbe települt néhány elkötelezett fiatal 1979-ben hozta létre a magyar vaisnava hindu közösség központját Nandafalvát – mely nevét az indiai szent helyről, Nandagramról kapta. A közösség néhai alapító mestere Abhay Narajan (Vida Dénes). Kezdetben a ma jóga kolostorként működő épületben gyakorolta lelki életét a közösség. A tanya egyik szobáját rendezték be kápolnának. A közösség gyarapodása egy önálló templom építéséhez vezetett, amelyet 2000-ben szenteltek fel.

Érték indoklása:

A magyarság évszázadok óta hagyományosan nagy érdeklődéssel fordul az indiai kultúra felé. Ennek szép példája a balástyai hindu templom épülete, amely ötvözi az alföldi népi és a hindu építészet stílusjegyeit. Harmonikusan illeszkedik az alföldi tájba. Kifejezi a kultúrák találkozását, és gazdagítja a magyar építészeti hagyományokat.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Balástyai Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Balástya

Irányítószám: 6764

Érték szakterülte kategória: Épített

Hindu templom 1kép
Hindu templom 2kép
Hindu templom 3kép
Hindu templom 4kép
Hindu templom 5kép
Hindu templom 6kép
X