Skip to main content

Herczeg István ezüstérmes olimpiai bajnok, tornász eredménye

Érték bemutatása:

Herczeg István 1887-ben született Apátfalván, itt végezte az elemi iskolát, majd tanulmányait Szegeden folytatta. Középiskolás korában ismerkedett meg a tornasporttal, pályafutását a Szeged Atlétikai Clubban kezdte. 1905-ben már országos bajnok volt összetettben, mindezt 18 évesen. Ennek ellenére az 1908-as olimpiáról még lemaradt, így dolgozni kezdett – újságíróként. A Szegedi Naplóban jelentek meg írásai, de természetesen a sportnak sem fordított hátat. Továbbra is kiemelkedő formát mutatott, így az 1912-es stockholmi olimpia előtt a szegedi edző, Kmetykó János őt is betette a 16 fős magyar tornacsapatba. Ekkoriban a csapatversenyben a tornászoknak szinkronban kellett bemutatniuk gyakorlatukat (a legtöbb szeren négyen egyszerre tornásztak, talajon pedig mind a tizenhat versenyző egy időben mutatta be gyakorlatát). A magyarok teljesítményére nem lehetett panasz, az olaszok mögött, de a briteket megelőzve a második helyen végeztek.
Élményeit könyvben is megjelentette „Impresszióim a stockholmi olympiádról” című munkájában. 1920-tól a Szegedi Tornaegylet főtitkára, majd az 1912-ben megjelent első szegedi sportlap alapítója. Sportpályafutása után folytatta újságírói hivatását, hobbiból pedig kertészkedett. Később Szatymazra költözött, itt hunyt el 1949-ben. Emlékére 2012-ben szülőfalujában, a helyi általános iskola falán emléktáblát helyeztek el.

Érték indoklása:

Egy ilyen nagyszerű sportember személye ne merüljön feledésbe és példát mutasson a jövő nemzedékének abban, hogy kitartó munkával világhírnévre is szert lehet tenni még ilyen kicsi településről is, mint Apátfalva.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Sport

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Rózsaligeti László: Magyar Olimpiai Lexikon. [Bp.], Szerző, 2000; Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-;Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub; Szeged /A város folyóirata/ Várostörténeti és kulturális magazin Mód László: Érdekességek a szegedi szőlő- és bortermelés múltjából 17;https://hu.wikipedia.org/wiki/Herczeg_Istv%C3%A1n; http://olimpia.hu/champdata/details/id/22629/m/612; https://www.youtube.com/watch?v=d9yRquDWIFc Molnár László és Mátó Lajos nyilatkozik az emléktábla avatásánál

Herczeg István ezüstérmes olimpiai bajnok, tornász eredménye 1kép
Herczeg István ezüstérmes olimpiai bajnok, tornász eredménye 2kép
Herczeg István ezüstérmes olimpiai bajnok, tornász eredménye 3kép
Herczeg István ezüstérmes olimpiai bajnok, tornász eredménye 4kép
X