Skip to main content

Hagyományos böjti ételük a mákos guba és a puliszka

Érték bemutatása:

Hagyományos böjti ételek közé tartozott még a mákos guba és a puliszka. A guba nyersanyagát, a kenyértésztát vékonyra kinyújtották, rátették a tepsire, majd derelyemetszővel apró kockára vágták. Kemencében sült a kenyér bevetése előtt. Utána egy nagy tálba rakták és meleg cukros vízzel leöntötték. A megduzzadt gubát mákkal, esetleg dióval ízesítve fogyasztották. Egy másik jellegzetes népi táplálék a puliszka, mely kukoricalisztből készült. Sós vizet raktak fel a tűzre, de nem várták meg, hogy forrásba jöjjön, hanem félig kukoricalisztet öntöttek hozzá lassan, közben folyamatosan csomómentesre kavarták. Amikor a kellő sűrűséget elérte, levették a tűzről. Tányérra kiszedve hideg tejjel, pirított hagymával, tepertős zsírral leöntve ízletes ételként tálalták.

Járás: Makói járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Magyarcsanád

Irányítószám: 6932

Érték szakterülte kategória: Agrár

X