Skip to main content

Hagymatermelés eszközei

Érték bemutatása:

A mag kézi szórását fa- majd kismesterek által gyártott vetőgépek váltották fel. Növényápoláshoz hagymakaparót, tolókapát (dikkelőt) használtak; szedéshez nyírfasöprűt, a zsiga-szelelőt, szedőrostát, hagymaásót; osztályozáshoz tolós-, majd forgatós-rostát. Kedves eszköznek számított a tövisborona, a henger, szárhajtogató, az irdoló is. A sajátos eszközanyag folyamatosan változott, megújult.

Érték indoklása:

A hagymatermelők nemcsak a makói hagymafajtát, a termesztési módot, de a sajátos munkaeszközöket is kialakították.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Agrár

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Tóth Ferenc: A makói hagyma, Makó 1998. Makó Monográfiája 2. 313–343.

Hagymatermelés eszközei 1kép
X