Skip to main content

Hagymásház

Érték bemutatása:

A jellegzetes, napsugaras végű makói parasztházban a kiállítás bemutatja a hagymakertészek életét, a hagymatermelés történetét. Diorámán az egykori hagymapiacot lehet megismerni, de a hagymatermesztés munkamenete és sajátos eszközei is kiállításra kerültek: rövidnyelű hagymakaparó, tolókapa (a dikkölő), hagymaásó, szedőrosta, a dughagyma osztályozásra szolgáló rázó, tolós- és forgatós rosták. Az épület hátsó részében egy asztalos műhely látogatható, amelynek szerszámai a 20. század első feléből származnak.

Érték indoklása:

A Makót többek között a hagymatermelés tette világhírűvé, amelynek egyik kutatója volt Erdei Ferenc, aki maga is hagymakertész családból származott. Szülőházát, amely autentikusan őrizte a makói hagymakertész családok lakásviszonyait a múzeum skanzenjében építették fel.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Épített

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Tóth Ferenc: Erdei Ferenc szülőháza. Makó, 1985. A Makói Múzeum Füzetei 44. Makó néprajza. Szerk.: Tóth Ferenc, Makó, 2008. 319–323. Tóth Ferenc: A makói hagyma, Makó 1998. 641–654.

X