Gyevi szóda
Érték bemutatása:
1999-ben a régi szódás Pál Péter bácsi nyugdíjba vonulása után, úgy gondolta Belovai Zoltán 24 évesen, hogy kár lenne ha eltünne a szóda Algyőről. Beiratkozott egy iskolába Budapesten, ahol kitanulta a mesterséget és még az évben megnyitotta a szikvíz üzemét. Éves szinten mintegy 100.000 L szódát készítenek az üzemben. Mára átvette a hatalmat a műanyag palack, de még néha töltenek régi üveg palackot is. A vizet aktív szénszűrőn átengedve készül a “csípős” víz, és minél hidegebb, annál csípősebbnek érezzük. Az eldobható palackos ásványvizek sem tettek jót az iparágnak, ezért már egyre kevesebben készítik.
Járás: Szegedi járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Algyő Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: AlgyőIrányítószám: 6750Érték szakterülte kategória: Agrár