Skip to main content

Gőzönfőtt fánk

Érték bemutatása:

Az apátfalvi és annak tanyavilágában élő lakosok kedvelt, általában hétvégi süteménye a gőzönfőtt. Nem kimondottan sütemény, hiszen elkészítésénél nem a zárt, száraz kemence vagy a „parhet” sütőterét használják, hanem a tűzhelyen lábasban fedő alatt gőzölik ki a gombóccá formált tésztát. Legtöbb helyen cukrozott, darált mákkal ízesítették. Sajnos mára feledésbe merülő kelt tészta étel, alig néhányan készítik, köztük adatközlőként Vígh Antalné, Langó Margit. Szívesen készíti családjának, számos unokájának és a dédiknek.
Elkészítése: 1 kávéskanál sót (egy csípet) 1 egész tojást, 2 csapott evőkanál kristálycukorral kikavarjuk. 2 dl tejben 5 dkg élesztőt felfuttatjuk. Hozzáadunk fél liter langyos vizet. 1 kg liszttel közepes keménységű, (fánktól kicsit gyengébb) tésztát dagasztunk. Simára dolgozzuk. Kb. egy óra kelesztés után, mikor már duplájára nőtt, bőven lisztezett deszkára borítjuk. A kelesztés ideje alatt a lábasokat fagyos zsírral kikenjük, hogy zsírosabb legyen. Kézzel húzzuk ki a tésztát kb. 1.5 ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval vagy egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk, (Ez a tésztamennyiség kb. 30 darabot ad ki szaggatótól függően. Egy sorba rakjuk a lábosba úgy, hogy ne érjenek össze szorosan. Majd olvasztott zsírral megkenjük. Még egy sort rakunk az előző sorra kötésben. Ezt is megkenjük olvasztott zsírral. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, fedő alatt alágyújtunk. A beforgatáshoz 60 dkg mákot ledarálunk, elkeverjük 0.5 kg kristálycukorral. A gombócok alatt, ha a víz forrni kezd, a lángot visszább vesszük. Akkor kész, ha érezzük a tészta sülő illatát, a vizet elforrta. Hangján halljuk, hogy a lábasban „sül” a gombóc.

Érték indoklása:

Apátfalván ezt a tésztaételt a módosabb családok mellett a szegényebb háztartásokban élők is készítették. Egyszerű és a mindennapokban használt alapanyagai minden háztartásban megtalálhatók voltak (cukor, só, víz, tej, élesztő, tojás, mák). Még a szegényebb családok is sűrűbben készítették, hiszen a beforgatáshoz szükséges mák mennyisége jelentősen kevesebb, mint pl. a töltelékes kiflinél vagy a bélesnél.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Turisztika

Gőzönfőtt fánk 1kép
Gőzönfőtt fánk 2kép
Gőzönfőtt fánk 3kép
Gőzönfőtt fánk 4kép
Gőzönfőtt fánk 5kép
Gőzönfőtt fánk 6kép
Gőzönfőtt fánk 7kép
Gőzönfőtt fánk 8kép
X