Skip to main content

Gerliczy-kastély

Érték bemutatása:

Báró Gerliczy Ferenc (1859-1914) 1884-ben nőül vette báró Fejérváry Gizellát. Feleségének hozományából épült a kastély. Az épület egyemeletes, 4+2+1+2+4 ablakkiosztású, a sarokrészeket manzárdtetővel hangsúlyozó, hangulatos eklektikus alkotás volt. A bejáratot két-két dór oszlopon nyugvó kis erkély, fölötte a tető síkjából kiugró attikafal a bárói címerrel tette hangsúlyossá. A kastélyt 18 holdas park vette körül. Az országútról kocsibejáró, kiskapuk és a hozzájuk tartozó kapus épületek, egyéb gazdasági épületek zárták el, illetve körül. A főbejárattal szemben az országút másik oldalán földszintes barokk hangulatú gazdatiszti lakás, (ma vegyes bolt) és kiszolgáló épületek álltak. 1942-ben második emeletet húztak a kastélyra, ezzel a tömeghatása jelentősen megváltozott. A bővítést a déli teraszok hozzáépítésével folytatták. Napjainkra a sokszoros át- és hozzáépítések, bővítések, modernizálások teljesen átformálták az épületet. Jelenleg a Csongrád Megyei Mellkasi betegségek Szakkórháza

Érték indoklása:

Több, mint 210 éve szerezte meg Deszket és a környező települések területeit a Gerliczy család. Az egyik leszármazott 1884-ben kastélyt építve le is telepedett. Felvilágosult, az új gazdasági, műszaki megoldásokra nyitott Gerliczy Ferenc a település hosszú távú fejlődésének elindítója volt. Nevéhez fűződik még a neo-gótikus templom építése is. A terveket Nagyvárad főépítésze Starill Ferenc készítette. Annak ellenére, hogy az átépítésekkel megváltozott az épület ritmusa, a település számára mindig is kastély marad, melynek az eredeti formáját még mindig láthatjuk a fő utcáról.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Deszki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Deszk

Irányítószám: 6772

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Csongrád Megye építészeti emlékei. Szeged, 2000. Kiadó : Csongrád Megyei Önkormányzat (84-85.old.)

Gerliczy-kastély 1kép
Gerliczy-kastély 2kép
Gerliczy-kastély 3kép
X