Skip to main content

Gerliczy-kastély és kastélykert

Érték bemutatása:

A Gerliczy család több, mint 210 éve szerezte meg Deszket és a környező települések területeit. A javaslatban szereplő egyemeletes eklektikus kastélyt báró Gerliczy Ferenc építtette 1884-ben, felesége báró Fejérváry Gizellát hozományából. 1942-ben még egy emeletet húztak a kastélyra, a bővítést a déli teraszok hozzáépítésével folytatták. A kastélyhoz nagy kiterjedésű park csatlakozik. Az eredetileg több mint 10 hektáros kastélypark ma 7 hektáros történeti kert. A védett kocsányos tölgyek, sétányok, ligetek és kerti tó, továbbá Varga Imre, Vass Károly és Kovács Ferenc szobrai sajátos hangulatot árasztanak.

Érték indoklása:

A kastélyt építtető, felvilágosult, az új gazdasági, műszaki megoldásokra nyitott Gerliczy Ferenc a település hosszú távú fejlődésének elindítója volt. Nevéhez fűződik még a neo-gótikus templom építése is. A terveket Nagyvárad főépítésze Starill Ferenc készítette. Annak ellenére, hogy az átépítésekkel megváltozott az épület ritmusa, a település számára mindig is kastély marad, melynek az eredeti formáját még mindig láthatjuk a fő utcáról.

Járás: Szegedi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 24/2016.(IX.10.) CsMÉB

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Deszk

Irányítószám: 6772

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Csongrád Megye építészeti emlékei. Szeged, 2000. Kiadó : Csongrád Megyei Önkormányzat (84-85.old.)

Gerliczy-kastély és kastélykert 1kép
Gerliczy-kastély és kastélykert 2kép
Gerliczy-kastély és kastélykert 3kép
X