Skip to main content

Flamann Ildikó

Érték bemutatása:

Flamann Ildikó, fazekas-kerámikus mester. „Alföldi fazekasnak vallom magam. Használatos edényeimen ennek a tájegységnek a motívumait jelenítem meg közel 40 éve, egyéni stílusban. A három tájegységből a csúcsi motívumokat használom leginkább, a fehér alapon kék írókázást. Tabáni edényeimen alkalmazom az összes fazekas mázakat, mint sárga, zöld, barna, ritkán kék és bordó színeket.
Sokáig csak népi kerámiákkal foglalkoztam, főként használati edényeket készítettem, sütő-főzőedényeket, bögréket, étkészleteket, tárolóedényeket, és fali tálakat. Később új technikákat is szerettem volna kipróbálni, így találtam rá, a számomra teljesen új raku technikára. Ezeken az edényeken őseink motívumait, a magyar népvándorlás kori mintákat rajzoltam meg. A matematika tanítása hivatásom. Az együtténeklés kiteljesedésem egyik formája.
Később, amikor az unokáimnak meséket olvastam, s ők tágra nyílt szemekkel hallgatták, akkor született meg bennem az ötlet, hogy a meséket formáljam meg képekben. A meséket újra meg újra olvasva gyermeki kíváncsisággal kezdtem el a mesefigurákat képekben megjeleníteni. Így születtek meg a magyar népmesék és a Grimm mesék nyomán készült színes kerámia meseképeim, melyeknek első bemutató kiállítása az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Parkban volt 2011 augusztusában, Jankovics Marcell megnyitásával, „Magyar mesék kerámia képekben” címmel. Ugyancsak az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Park számára én készítettem el a kiállításon látható honfoglalás kori agyagedények másolatait.
Ez vezetett Sopronba is, mivel a SEPTEM Galéria felkérésére szintén muzeális (késő bronzkori, római kori és honfoglalás kori) agyag- és kerámiatárgyakból készítettem másolatokat. Különösen nagy kihívást jelentettek a tűzikutyák és a római kori mintázott edények…
Fontosabb kiállításai:
• 2012-2013 Ajándék ötlet karácsonyra, Horváth & Lukács Galéria, Nagycenk
• 2012 Tapintható Mesevilág Kiállítás, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székháza, Budapest
• 2011 Magyar mesék kerámiaképekben, Ópusztaszer. Kiállítás megnyitó Jankovics Marcellel.”

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Pusztaszer

Irányítószám: 6769

Érték szakterülte kategória: Híres

X