Skip to main content

Fehér gólyák

Érték bemutatása:

A fehér gólya (Ciconia ciconia) vidékünk egyik legnagyobb testű madara. Az ember közelében él. A helyi lakosság körében mindig nagy figyelemre számíthat. Költöző madárként figyelik megérkezésüket és útra kelésüket. Van, hogy ezeket rögzítik is. A makó-újvárosi plébánia Historia Domusában olvashatjuk 1992. márciusv 25-én: „Ma megjöttek a gólyák.” A helyiek számára hír, ha valami bajuk esik, megrongálódik a fészkük, vagy más madár foglalja el. A gólya szereti az alacsony növényzetet, mert így könnyebben találja meg a zsákmányt.
Művelt földeken előszeretettel követik a munkagépeket, az általuk előtúrt vagy a felzavart állatokra vadásznak. A megközelítőleg 1 m átmérőjű fészküket ágakból építik, és szénával, szalmával, tollakkal bélelik. A párok közösen nevelik fiókáikat. Nem egyszer 3-4 fióka is fölcseperedik. Makón különösen is sok gólyafészekről tudunk. Számuk tíz körüli. A legismertebb talán a Szép u és a Kálvária u. sarkán található, de szinte mindenki ismeri a kenyérgyár, illetve a Juhász Gyula Szakközépiskola kéményen lévőket is.

Érték indoklása:

Különös természeti érteke Makónak az itt élő fehér gólyapopuláció. A fehér gólya védett madár. A környék települése közül valószínűleg Makón van a legtöbb fészkelő pár. Értéküket csak emeli, hogy sorsukat a helyi lakosság nagy figyelemmel kíséri.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Természet

Fehér gólyák 1kép
X