Skip to main content

Ezerarcú sömlyék (mocsári kardvirág, imola)

Érték bemutatása:

Zákányszék természeti területein nagyon sok érték található: barackosok, kukorica és gabonaföldek. A tanyák között, a mezőn elrejtőzve számos ritkaságot őriz a táj. A Zákányi medence talán a legnagyobb viszonylag érintetlen homokvonulat Csongrád megyében. Észak-nyugaton a deflációs mélyedésrendszer az Üllés alatti Kossuth dűlőről a dorozsmai Sziksós-tóig tart. E medence jelentős része Zákányszék területén található. A terület semlyékei növénytani szempontból a dorozsma-majsai földrajzi kistáj legértékesebb gyepmaradványai közé tartoznak.

Az „Ezerarcú sömlyék” az un. Hármashatár (Ruzsa-Üllés-Zákányszék) vonalától kezdődik, haladva a Ruzsára vezető műút felé. A Lódri a vonulat másik vége, amely átnyúlik Domaszékre. A semlyék kifejezés (a nép nyelvén: sömlyék) vizenyős, időszakosan víz borította mélyedést jelent, amelyen leginkább tavasszal áll meg a víz, majd nyárra fokozatosan kiszárad.
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: Az Ezerarcú Sömlyék védett és fokozottan védett növény- és állatvilágával kora tavasztól késő őszig számtalan látnivalót kínál a ide látogatóknak. Az értéktárba való felvétellel a Zákányszék területén található természeti értékekre hívják fel a figyelmet.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Zákányszék

Irányítószám: 6787

Érték szakterülte kategória: Természet

Ezerarcú sömlyék (mocsári kardvirág, imola) 1kép
Ezerarcú sömlyék (mocsári kardvirág, imola) 2kép
X