Skip to main content

Eckhardt Tibor tevékenysége

Érték bemutatása:

1897 és 1903 között a makói József Attila Gimnázium diákja volt. 1908-ban szerzett jogi doktorátust Budapesten. Később vármegyei tisztségviselőként dolgozott. 1919-1920 között az aradi, majd a szegedi ellenforradalmi kormányok sajtóügyeit irányította. 1922-ben a Keresztény Kisgazdapárt jelöltjeként került be a parlamentbe. Az Ébredő Magyarok Egyesületének egyik alapítója és vezetője, majd a Magyar Nemzeti Függetlenségi Párt egyik vezetője, a Magyar Revíziós Liga alelnöke lett. 1930-ban a kormánypártból kiváló Független Kisgazdapárthoz csatlakozott, majd 1932-1940 között annak elnöke volt.
1931-től újra országgyűlési képviselő lett. 1934-1935 között Magyarország népszövetségi főmegbízottja volt. Miután 1940-ben lemondott a pártelnökségről Horthy Miklós kormányzó, valamint Teleki Pál miniszterelnök megbízásából az USA-ba utazott, hogy a német orientáció ellensúlyozására kapcsolatokat építsen ki az angolszász hatalmakkal. Soha nem tért haza. 1945 után az antikommunista emigráció egyik vezéralakja, a Magyar Nemzeti Tanács egyik megszervezője volt.

Érték indoklása:

Eckhardt Tibor sokat tett a magyarságért azzal, hogy a II. világháború idején az USA-ban folyamatosan azért dolgozott, hogy a német orientációt ellensúlyozza. 1945 utáni dőszakban az antikommunista emigráció egyik vezéralakja lett. Habsburg Ottó mondta róla: igazi demokrata volt, teljes lelkével harcolt a totalitárius rendszerek ellen. A legbecsületesebb demokraták közé tartozott.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/egyhaztortenet/Makoi_kereszteny_fuzetek/pages/010/001_habsburg_otto.htm

Eckhardt Tibor tevékenysége 1kép
X