Skip to main content

Eckhardt Tibor politikusi pályája

Érték bemutatása:

A budapesti, berlini és párizsi egyetemen tanult; jog- és államtudományi doktori oklevelet szerzett. Előbb Csanád megyei főszolgabíró, majd főispáni titkár, majd a Teleki és a Bethlen kormány sajtóosztályának vezetője. Az Ébredő Magyarok Egyesületének alapítója, elnöke, a Magyar Revíziós Liga alelnöke. Gaál Goszton halála után a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt elnöke. Fellépett a német orientáció ellen, az angolszász irányzat képviselője lett. 1939-ben az országgyűlési választáson fölényes győzelmet aratott Csanád megyében, de két év múlva diplomáciai küldetéssel az USA-ba utazott. 1941-ben megalakította a Szabad Magyarország Mozgalmat, és kapcsolatba került Habsburg Ottóval. 1945 után az antikommunista emigráció egyik vezéralakja.

Érték indoklása:

Eckhardt Tibor (1888 Makó– 1972 New York) a Justh Gyula nevével fémjelzett politikai légkörben nőtt fel, apja, Eckhardt Oszkár a földeáki 48-as párt elnöke.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): In memoriam Eckhardt Tibor. A Makói Keresztény Értelmiségiek Szövetségének füzetei: 10. Makó, 1993.

Eckhardt Tibor politikusi pályája 1kép
X