Dughagymás termesztési mód
Érték bemutatása:
A dughagyma termesztéséhez az őszi mélyszántást négy lóval végezték, tavasszal kézi fogassal és boronával elsimították. A hagymamagot eredetileg kapával rónára, az 1920-as évektől kézi vetőgéppel vetették. A növény ápolását gyomlálással, majd keskeny pengéjű, rövid nyelű kapával, majd tolókapával végezték. A dughagymát hatfelé osztályozták, legnagyobb a piklesz, azután következik az első, második, harmadik, negyedik osztályú dughagyma és végül a legkisebb, a zsiga. Mivel a dughagyma elvetve magrózsát nevel, a virágrügyképződést hőkezeléssel, hagyományosan kemence feletti szárítással gátolták meg.
Érték indoklása:
Makón földrajzi adottság miatt az étkezési vöröshagymát közvetlenül magról nem lehetett termelni. Az első évben magról dughagymát, a másodikban dughagymáról étkezési hagymát termeltek.Járás: Makói járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: MakóIrányítószám: 6900Érték szakterülte kategória: Agrár
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Tóth Ferenc: A makói hagyma, Makó 1998. Makó Monográfiája 2.