Skip to main content

Díszpolgárok emlékfala

Érték bemutatása:

Apátfalván 1994-ben adtak ki először díszpolgári címet az akkori polgármester, Szentesi József indítványozására. Az elsőként megválasztott díszpolgár Varga Sinka József tanár úr volt. Ennek a címnek az odaítélése egy elismerés volt, de egyben elégtétel is, a meg nem érdemelt megpróbáltatásokért. Utána következő hat évben minden évben döntött a képviselő-testület arról, hogy a felterjesztések alapján ki lesz az új díszpolgára a településnek. A kitüntető cím átadására minden évben a település falunapi ünnepkörében került sor, amely a július 26-i Szent Anna ünnepéhez kapcsolódik. 1995-ben Szigeti György tanár úr és Borbély András hivatalsegéd együtt kapták meg a díjat. 1996-ban Dr. Katona István plébános kapta meg, aki 17 évig volt a falu plébánosa. 1997-ben Lukács Lászlóné Sárika néni, gyógyszerész kapta a megtisztelő címet. 1998-ban Klingler Gyuláné Margit tanítónéni kapta. 2000-ben Antal Balázs bácsi vehette át a megtisztelő címet. 2002-ben Sánta Valéria tanárnőt választották ki a megtisztelő cím odaítélésére. 2003-ban Kovács Tibor plébános úr nagy szerénységgel vette át az elismerést. 2005-ben Dr. Durányik György háziorvos személye bővítette a díszpolgárok társaságát. 2006-ban Benkóczi Zoltán színművésznek adományozták a megtisztelő címet. 2008-ban kettős választás lett, ahol Keresztúri András tanár úr és Fazekas István tanár úr, mindenki Pistus tanár bácsija kapta meg a díjat. 2014-ben Beke István tanár úr, majd 2018-ban Dr. Csikota József lett a falu díszpolgára.

Érték indoklása:

A Díszpolgárok emlékfala jelenleg 15 festményből áll. Egyrészt egy gyönyörű képzőművészeti alkotás, a faluház dísze, másrészt a festmények által felsorakozik a múlt, azon emberek emléke idéződik meg, akik sokat tettek a faluért, valamely területen kiemelkedőt alkottak. Az emlékfal soha nincs kész, mindig lesznek majd újabb díszpolgárok, akiknek festményeivel bővül majd a képtár.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Apátfalvi Hírmondó 2019. március 4. oldal; apatfalvikorrajz.hu; https://www.delmagyar.hu/mako_hirek/szent_anna_nap_apatfalvan/2391712/; http://www.kultura-identitas.hu/proart.html; http://www.kultura-identitas.hu

Díszpolgárok emlékfala 1kép
Díszpolgárok emlékfala 2kép
Díszpolgárok emlékfala 3kép
Díszpolgárok emlékfala 4kép
Díszpolgárok emlékfala 5kép
Díszpolgárok emlékfala 6kép
Díszpolgárok emlékfala 7kép
X