Skip to main content

Dégi István munkássága

Érték bemutatása:

Dégi István (1935-1992) színész Makón született paraszti ősök gyermekeként. Iskolás évei alatt tagja volt a Szent István Királyi Cserkészcsapatnak. Focistának készült, a makói Vasas csapatában focizott. Egy amatőr együttesben már akkor is mondott verseket. Munkásként kezdte: volt traktoros, kovács, majd 1959-ben elvégezte a Színművészeti Főiskolát. A debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, a Szent Johanna, a Kakukk Marciban nyújtott szerepeiért 1964-ben megkapta az I. Jászai Mari díjat. Közben filmezni kezdett. Ismertebb filmjei: Sikátor, Égre nyíló ablak, Gyalog a mennyországba, Isten hozta őrnagy úr, Az ötödik pecsét, Utazás a koponyám körül. 1968-tól a budapesti Madách Színház tagja, kirobbanó alakítása volt „a színész” Gorkij az Éjjeli menedékhelyében. 1975-ben megkapta a II. Jászai Mari díjat.
1976-1979-ig a József Attila Színházban játszik, 1979-1981-ig a miskolci Nemzeti Színház tagja, alakította Orgont Moliere Tartuffe című darabjában, vízárus Brecht Szecsuáni jó lélekben. 1986-ban a Játékszínben rendezi Füst Milán Margit kisasszony című darabját. Előadóesteket tartott, verseket, novellákat írt. Írásaiban megemlékezik szüleiről, Makóról, a Maros-partról, a Bajza utcáról. Gyakran járt szülő városában feltöltődni, soha nem feledte gyökereit. Makó az én Bakonyom – mondta. Végső nyughelye is itt van szülei, nagyszülei mellett.

Érték indoklása:

A szülőföldhöz, a paraszti múlthoz való ragaszkodása, emberszeretete, színészi alakításai értéket jelentenek az utókor számára.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/egyhaztortenet/mako_igezeteben/pages/006_muveszeti_orokseg.htm

Dégi István munkássága 1kép
X